U trendu

Musliu za Betu: Asocijacija albanskih opština zahtev s referenduma 1992. godine

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), Jonuz Musliu izjavio je Agenciji Beta da je današnja odluka o formiranju Zajednice albanskih opština nastavak zahteva Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe s referenduma 1992. godine za poboljšanje njihovog položaja i za pripajanje Kosovu.

„Ne verujem ni da će se posle usvajanja odluke o formiranju asocijacije opština Preševo, Bujanovac i Medveđa mnogo poboljšati položaj Albanaca u ovim opštinama. Evropa ne bi trebalo da ima dvostruke standarde – drugačije za Srbe na Kosovu, drugačije za Albance u Preševskoj dolini. Ako Srbija hoće u Evropu, mora da prizna sva prava Albanaca“, kazao je Musliu.

Musliu je rekao da je današnja odluka nastavak zahteva iz Končuljskog sporazuma 2001. godine i iz deklaracije albanskih odbornika Preševa, Bujanovca i Medveđe 2006. godine.

U Preševu je danas većina albanskih odbornika iz Preševa i Bujanovca donela odluku o osnivanju asocijacije opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, kao odgovor osnivanju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Na tu zajedničku sednicu nisu došli odbornici Partije za demokratsko delovanje čiji je lider Riza Haljimi, ni Demokratske unije Albanaca čiji je lider Rahmi Zuljifu, koji smatraju da ta sednica „nije bila dobro pripremljena“.

Sednici nisu prisustvovali ni odbornici iz Medveđe, u kojoj se sutra održavaju lokalni izbori.

U opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa od 114 odbornika 74 je albanske nacionalnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.