U trendu

N1: Završen sastanak kod Lajčaka, ipak bez finalnog dogovora Beograda i Prištine

Delegacija Beograda završila je večeras razgovore sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, i napustila zgradu Evropske službe za spoljne poslove, bez izjava za novinare, prenosi N1.

Kako N1 nezvanično saznaje, večeras ipak nije postignut finalni dogovor Beograda i Prištine o rešenju krize na administrativnim prelazima na severu Kosova. Razgovori će biti nastavljeni, ali još nije poznato kada.

Gavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je ranije danas u Briselu da su dve strane postigle načelan dogovor o rešenju krize na severu Kosova, ali da delegacija Beograda nije dala saglasnost na tačku sporazuma koja se odnosi na automobile sa KM tablicama. Kosovska delegacija tada je napustila zgradu Evropske službe za spoljne poslove dok je delegacija Beograda unutra nastavila razgovore.

Portparol EU Peter Stano je posle Bislimijeve izjave u tviter poruci napisao da pregovori nisu završeni i da se nastavljaju sa ciljem pronalaska rešenja za krizu na severu Kosova.

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri je ranije večeras napisao da je na pregovorima Beograda i Prištine u Briselu postignut dobar napredak ali da još nema dogovora o rešenju krize na severu Kosova.

Godfri je naveo da je danas u „bliskom kontaktu sa prijateljem“ Gabrijelom Eskobarom, zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, koji je u Briselu odvojeno razgovarao sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.