NA: Bez priznanja „nezavisnosti“ – podrška razgraničenju

BEOGRAD -Udruženje građana „Nacionalna avangarda“.
protiv je priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova i protiv stolice u UN, smatra da nema racionalnog argumenta za „zamrznuti konflikt“ i daje podršku razgraničenju.

To je rečeno na konferenciji za novinare NA, a prema rečima predstavnika tog udruženja Dejana Jovanovića Srbiji je trenutno potrebno održavanje stabilnosti zarad privrednog i demografskog oporavka Srbije.

Ukoliko razgraničenje uspe, kaže Jovanović, predlog NA je da bi odnos Srbije prema onome što ostane „sa druge strane razgraničenja“ trebalo da bude kao odnos Izraela prema teritorijama Gaze.

Jovanović je naveo i da nema racionalnog argumenta za zamrznuti konflikt i dodao da to rešenje dovodi do rizika da se „sever Kosova razreši kao što je rešena Krajina u Hrvatskoj, od koje mi danas nemamo ništa, jer Srba tamo nema“.

Predstavljajući platformu udruženja „Srbija realnog zaveta“, Jovanović je kazao da smatraju da je potrebna promena paradigme posmatranja politike nacionalnog interesa.

Kako je naveo, cilj Srbije treba da bude očuvanje srpskog stanovništva na teritorijama koje nastanjuju u regionu, sa posebnim naglaskom na bezbednost ljudi i identitet tog stanovništva.

Dušan Radonjić, koji je govorio o položaju Srba u Crnoj Gori, istakao je da je „vreme da politička elita Srba u toj zemlji prihvati realnost nezavisne Crne Gore u kojoj bi Srbi trebalo da prihvate status nacionalne manjine“.

„To bi Srbima omogućilo ulazak u institucije vlasti na državnom i lokalnom nivou i smanjenje pritiska države koja pokušava da ih nasilno dukljanizuje“, kazao je Radonjić.

Nacionalna avangarda zalaže se za sprečavanje dalje erozije institucija Republike Srpske, kazao je Nikola Vujinović, i objasnio da se to dešava prenošenjem nadležnosti na federalne institucije.

„Razgraničenje kao rešenje kosovskog čvora imaće jasne pozitivne političke efekte po status Republike Srpske, ali i svih Srba u BiH“, kazao je Vujinović.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike