U trendu

Na današnji dan pre 16 godina ubijen premijer Srbije Zoran Djindjić

Na današnji dan pre 16 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Djindjić, a taj datum biće obeležen šetnjama, polaganjem venaca i cveća na njegov grob i na mestu pogibije – u dvorištu vlade.

Predstavnici DS-a će u prepodnevnim časovima položiti vence na Djindjićev grob u Aleji zaslužnih gradjana, a od 18 časova će zajedno sa organizatorima protesta „Jedan od pet miliona“ organizovati memorijalnu protestnu šetnju „Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami“ – od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade.

U pozivu na tu šetnju navedeno je da će gradjani imati priliku da odaju poštu „velikom vizionaru, čije je ubistvo trenutna vlast slavila“.

Polaganjem venca i cveća u dvorištu Vlade poštu ubijenom premijeru odaće i aktuelna predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i članovi njene vlade.

Liberalno-demokratska partija organizovaće tradicionalnu „Šetnju za Zorana“, od sedišta LDP-a do dvorišta Vlade.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana promocija izdanja „Besede u Zoranovu čast 2006-2018“, kao i proglašenje pobednika prvog takmičenja „Zoran Djindjić hakaton“.

Zoran Djindjić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osudjen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osudjen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Djindjića nikada nije otkrivena.

Djindjić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Djindjićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, medju kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Djindjić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.

Bio je i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

(Beta)

1 komentar
  1. generacija

    E,generacijo,generacijo isto nam je vreme bilo,u istom smo gradu bili,isto su nam tekli školski dani,isti nam programi bili,škole nam na 150 metara bile,na pauzi smo iste devojke gledali,Fakulteti…Šta Ti generacijo odjednom bi,pa Te“preveslali“ i izdali tuđi i domaći…Eto ja se pitam i čekam mlađariju da mi ONI objasne kako smo to,generacijo,mi živeli,radili,zarađivali,trošili i gde smo se MI to razišli i rastali…

Napišite komentar