Na današnji dan pre 17 godina ubijen premijer Srbije Zoran Djindjić

Na današnji dan pre 17 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Djindjić, a ove godine taj datum biće obeležen samo polaganjem venaca i cveća na njegov grob i na mestu pogibije – u dvorištu Vlade Srbije.

Zoran Djindjić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osudjen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osudjen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Djindjića nikada nije otkrivena.

Djindjić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Njegova vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, medju kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Bio je i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.

Prvi je nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.