U trendu

Nac. saveti mogu da predlože novo ime škole, ali ne odlučuju

BEOGRAD – Nacionalni saveti nacionalnih manjina imaju ovlašćenja da proglase određenu školu ustanovom od posebnog značaja za svoju zajednicu, ali konačnu odluku o eventualnoj promeni naziva škola donosi školski odbor, odnosno Ministarstvo prosvete, izjavio je danas ministar držvane uprave i lokalne samouprave Branko Ružića.

Povodom zahteva Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejamana Ugljanina da se promene nazivi škola u Pazaru, Tutinu i Sjenici, Ružić za Tanjug kaže da nacionalni saveti mogu da proglase određenu školu ustanovom od posebnog značaja za svoju zajednicu ali, objašnjava, jedino i isključivo mogu da predlog za promenu imena upute školskoj upravi i to uz validnu argumentaciju.

„Takođe, o samom predlogu jedino je vlastan da odluči školski odbor, odnosno Ministarstvo prosvete“, navodi Ružić.

Naglasio je da je u ovom slučaju, a koji je inicirao Ugljanin, izgleda da je očigleda potreba da „takvim pokušajem instrumentalizacije nacionalnog saveta bošnjacke nacionalne manjine u političke svrhe“ on želi da postigne određene političke poene.

„Njegove političke oscilacije u bavljenju društvenim radom su uvek bile refleksija pozicije u vlasti ili opoziciji na kojima se nalazi, tako da bi bilo mnogo mudrije da saceka ocenu svog rada za bošnjacku nacionalnu manjinu, koju će od svojih sunarodnika svakako dobiti 7. novembra“, poručio je Ružić.

Ugljaninu je poručio i da o separatizmu može samo da sanja, ali da je nekorektno da manipuliše građanima Srbije koje navodno predstavlja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike