U trendu

Načelnik Generalštaba VS: Vojska spremna za sve izazove i pretnje

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je danas da je vojska spremna da odgovori na sve izazove i pretnje i da gradjani ne treba da brinu.

„Mi ćemo sa pažnjom budno da pratimo celokupnu situaciju na Kosovu i Metohiji“, kazao je Mojsilović za Radio-televiziju Srbije.

On je ocenio da je stanje na Kosovu i Metohiji nepredvidivo u mnogim sferama, navodeći da gradjani ne treba da brinu da li Vojska Srbije može na svoj način da odgovori na sve rizike, izazove i pretnje.

„Vojska Srbije je spremna da odgovori svim izazovima i rizicima, ali se nadam da će Kfor u svom mandatu i kapacitetu obezbediti zaštitu svih gradjana na Kosovu i Metohiji sa težištem na srpskoj zajednici“, kazao je on.

Mojsilović je rekao da je neophodna intenzivna komunikacija sa nosiocima odredjenih funkcija bezbednosti u Srbiji, regionu, pa i svetu.

On je kazao da je od komandant snaga NATO u Evropi generala Kurtisa Skaparotija dobio uveravanje da će bezbednost i stabilnost biti prioritet NATO na Kosovu i Metohiji uz punu implementaciju sadržaja koji se odnose na mandat Misije Kfora na terenu.

„Nama je neophodno da imamo komunikaciju i saradnju i da svi radimo u pravcu obezbedjivanja mira i stabilnosti“, kazao je Mojsilović.

Dodao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazeći srpske vojnike u Kopnenoj zoni bezbednosti pored uvida u stanje operativne sposobnosti i uvida u spremnost i borbenu gotovost jedinica.

„To je bila prilika da mi dobijemo smernice i direktive za dalji rad. Predsednik je odao priznanje vojnicima i starešinama na onome što oni rade kako to čine. Njegovo obraćanje je bilo upravo ono što vojska očekuje od svog vrhovnog komadanata“, kazao je načelnik Generalštaba VS.

On je istakao da je operativna sposobnost Vojske Srbije mnogo bolja u odnosu na prethodni period i da je podignut odredjeni nivo.

„Imamo dovoljnih kapaciteta, siguran sam u pogledu naših planova i budućih projekcija da će ona biti mnogo mnogo veća, viša i jača“, kazao je Mojsilović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)