U trendu

Nacionalni konvent o EU: Srbija treba da usvoji Zakon o elektronskim komunikacijama

Nacionalni konvent o EU predstavio je danas Godišnji izveštaj o napretku Srbije ka Evropskoj uniji u kojem je naglasio da Srbija u narednom periodu treba da, izmedju ostalog, usvoji novi Zakon o elektronskim komunikacijama uskladjen sa regulativnim okvirom EU, kao i sa Evropskim zakonikom o elektronskim komunikacujama i Direktivom o smanjivanju troškova.

Kako je saopšteno, Nacionalni konvent je naglasio da Srbija treba još i da predloži Zakon o širokopojasnom internetu i Zakon o elektronskim medijima, obezbedi finansijskui operativnu nezavisnost agencija RATEL i REM, obezbedi zaštitu konkurencije za operatore, završi pripreme i uvede sistem za hitne pozive 112, ubrza realizaciju zadataka iz medijske strategije i razvoj audio vizuelne politike.

„Radna grupa podržava sve pomenute aktivnosti i nastojaće da se oni realizuju u narednih godinu dana uz kontakte sa nadležnim organima i organizacijama. Ispunjenjem ovih zadataka unapredjuje se razvoj informacionog društva i medija u Srbiji“, naveo je Nacionalni konvent EU.

U izveštaju je konstatovan umeren napredak u razvoju informacionog društva u Srbiji u pogledu funkcionisanja unutrašnjeg tržišta za elektronske komunikacije, dostupnosti savremenih elektronskih servisa, razvoja informacione bezbednosti, primene eUprave i eTrgovine, funkcionisanja jedinstvenog digitalnog tržišta, širenju ultrabrze širokopojasne komunikacione infrastrukture, razvoja medijske pismenosti i niza drugih aktivnosti.

Radna grupa je prethodne godine podržala Pregovaračku poziciju Srbije za poglavlje 10-Informaciono društvo i očekuje da se ove godine otvori Klaster 3 – Konkurentnost i inkluzivni rast.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.