U trendu

Nacrt zakona o arhivskoj građi uskoro na javnoj raspravi

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da bi do kraja meseca trebalo da počne javna rasprava o Nacrtu zakona o arhivskoj građi.

Brnabcih je, govoreći o daljim koracima na jačanju e-uprave, rekla da je završena javna rasprava o Nacrtu zakona o centralnom registru stanovništva i da očekuje da taj vlada uskoro usvoji.

Podsetila je da je u Skupštini Srbije u proceduri Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

„Radna grupa je završila Nacrt zakona o arhivskoj građi, koji će konačno u Srbiji omogućiti elektronsku arhivu i uskoro će, mislim do kraja novembra, početi javna rasprava“, rekla je Brnabić, koja je prisustvovala predstavljanju novog sajta vlade u prostorijama Saveza slepih Srbije.

Ona je dodala da sledi privođenje kraju posla na adresnom registru.

Brnabić je podsetila lokalne samouprave da preuzmu elaborate Republičkog geodetskog zavoda i daju imena ulicama koje još nemaju imena, kako bi taj posao bio završen do sredine 2019. godine.

„Onda možemo da nastavimo da pružamo veći broj elektronskih usluga“, podvukla je Brnabić.

Ona je navela i da od decembra na terenu počinje primena projekta e-inspektor.

„Taj projekat je dugo najavaljivan, jako ambiciozan. Počela je obuka i to će krenuti na terenu da radi od decembra“, rekla je Brnabić.

Kao drugi važan projekat istakla je povezivanje lokalnih poreskih administracija.

„Tako da ne moramo više da trčimo po šalterima i skupljamo papire, već da možemo transparentno da vidimo koliko dugujemo za porez na imovinu i da platimo to elektronski, i uštedimo i vreme i živce“, rekla je Brnabcih.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike