Naidu: Indija je svesna ekonomskih potencijala Srbije

BEOGRAD – Potpredsednik Indije Venkaj Naidu izjavio je danas u Beogradu da su Srbija i Indija na putu brzih ekonomskih reformi, kao i da je Indija svesna potencijala srpske ekonomije u regionu.

“Danas su obe zemlje na putu brzih ekonomskih reformi i teže socio-ekonomskom razvoju naših naroda. Indija je svesna potencijala koje Srbija kao ekonomija ima u ovom važnom regionu”, rekao je Naidu na otvaranju Poslovnog foruma Srbija-Indija.

Osvrnuvšsi se na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija mala zemlja, potpredsednik Indije je rekao da Srbija nije mala, već da ima “visokog lidera” i da će postati visoko pozicionirana ekonomija.

Istovremeno je primetio da je transformacije Srbije poslednjih godina “izuzetna” i da su promene “zaista vidljive”. “Srećan sam što mogu da primetim da je Srbija brzo rastuća zemlja, i vodeća destinacija za investicije u centralnoj i istočnoj Evropi”, rekao je Naidu.

On je istakao da je Indija i sama krenula putem ekonomske transformacije i da njen ekonomski rast iznosi 8,2 odsto, što je, kako je naveo, čini jednom od najbrže rastućih velikih ekonomija na svetu.

“Do 2025. godine izgradićemo bilionsku ekonomiju, tome smo veoma posvećeni, i to će nas učiniti trećim najvećim potrošačem na svetu”, podvukao je Naidu.

Prema njegovim rečima, Indija i Srbija bi mogle da imaju dosta koristi od bliskog ekonomskog partnerstva.

“Postoje prilike i za jedne iza druge, da sarađuejmo u oblasti poljoprivrede, preradi hrane, proizvodnji u oblasti industrije, farmaceutskoj industriji, generičkim lekovima, turizmu, zabavi, infrastruktiri, informacionih tehnologijma”, rekao je Naidu.

Dodao je da dve zemlje mogu da imaju koristi od svojih stručnjaka, naročito u poljoprivrednoj i prehrambrenoj industriji, ističući da su kompanije iz Indije kupile kompaniju za proizvodnju traktora.

Naidu smatra da Srbija može da ima koristi i od kapaciteta koje Indija ima u proizvodnji visoko-kvalitetnih lekova, čije cene bi mogle da budu prihvatljive za srpski narod.

Navodeći da vlade obe zemalje jačaju okvire za veće ekonomsko angažovanje, potpredsednik Indije je istakao da su ti napori danas dodatno ojačani potpisivanjem dva sporazuma, koji se tiču poljoprivrede i vazdušnog saobraćaja.

Govoreći o potencijalima u razvoju turizma, Naidu je rekao da je Srbija “zaista fascinantna” zemlja po svojoj istoriji i po predelima i istakao da je srećan što je Srbija ukinula vize za građane Indije.

“To je izuzetno darežljiv gest koji je Srbija učinila kako bi pokazala koliko su odnosi sa Indijom važni”, naveo je Naidu, dodajući da je i Indija uputila e-vizu za državljane Srbije kako bi podstakli turizam i trgovinsku razmenu.

Navodeći da Indija napreduje, što pokazuju i izveštaji Svetske banke i Svetskog ekonomskog foruma, potpredsednik Indije je konstatovao da su mogućnosti velike, te je pozvao dve zemlje da se ujedine i zajedno sarađuju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike