U trendu

Najaktivniji poslanik Vladimir Pavićević

Za prvih šest meseci rada u 2015. godini, od 1. januara do 30. juna, poslanici Skupštine Srbije usvojili su 87 zakona, od kojih 25 po hitnom postupku, saopštio je danas „Otvoreni parlament“ na osnovu analize zvaničnih transkripata plenarnih sednica i rezultata glasanja preuzetih sa sajta Narodne skupštine.
Poslanici su se za 55 dana u plenumu obratili 3.391 put a najaktivniji, od njih 250, bio je poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević sa 315 obraćanja.

Prema broju obraćanja na drugom mestu je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Babić, koji se obratio 253 puta, zatim samostalni poslanik, koji je donedavno bio poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Janko Veselinović koji se obratio 201 put, potom poslanik SDS-a Marko Đurišić sa 153 obraćanja i njegov stranački kolega Blagoje Bradić sa 146 obraćanja.

Amandmane na zakone najviše su podnosili poslanici opozicije. U podnošenju najvećeg broja amandmana, samostalno ili u grupi sa drugim poslanicima, učestvovali su poslanici Nove stranke Vladimir Pavićević i Zoran Živković sa 386 podnetih amandmana. Oni su ujedno i poslanici sa najvećim brojem usvojenih amandmana – 72.

Amandmane su aktivno podnosili i samostalni poslanik Janko Veselinović sa 278 podnetih amandmana (45 usvojenih), Biljana Hasanović-Korać iz SDS-a koja je podnela 264 amandmana (49 usvojenih) i njena stranačka koleginica Snežana Malović sa ukupno 261 amandmanom (47 usvojenih).

U prvih šes meseci od 250 poslanika njih 166 nije učestvovalo u podnošenju amandmana.

Iako je Poslovnikom predviđeno da svakog poslednjeg četvrtka u mesecu poslanici kontrolišu rad Vlade putem postavljanja „poslaničkih pitanja“ u posmatranom periodu od početka januara do kraja juna, poslanici nisu imali priliku da postavljaju pitanja članovima Vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar