U trendu

Najave o povećanju penzija i plata manipulacija

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ ocenio je danas da je najava premijera Srbije Aleksandra Vučića o povećanju penzija i plata u javnom sektoru pokušaj manipulacije javnim mnjenjem i priprema za izbore.

Kako se u saopštenju navodi, penzije i plate bile su smanjene za 20 do 25 odsto, dok se iz izjava premijera zaključuje se da će biti povećane minimalno, između jedan i dva odsto.

Taj pokret podsetio je da je Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti odluke o smanjenju penzija i pozvao sudije da vrate penzionerima njihovu imovinu, kao što su to učinili ustavni sudovi Grčke i Italije.

„Penzije nisu socijalno davanje, nego stečena imovina i ne smeju se oduzimati diktatorskim dekretima“, naveo je Pokret i pozvao premijera da vrati penzionerima imovinu i da ukine subvencije javnim preduzećima i partokratiju.

Pokret je ocenio da je smanjenjem plata i penzija došlo do pada domaće potrošnje, što je dovelo do manje proizvodnje i manjih poreskih prihoda od očekivanih, uključujući i prihod od PDV koji je u junu 2015. manji 3,5 milijardi dinara nego u istom periodu prošle godine.

Smanjenjem penzija postignuta je ušteda od oko 210 miliona evra, a od smanjenja plata u javnom sektoru još 290 miliona dinara, dok se milijardu evra godišnje troši na subvencije kojima se kupuju radna mesta na kojima se isplaćuje minimalac, navodi se u saoštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.