U trendu

Najavljene investicije na KiM garantuju opstanak Srba

BEOGRAD – Direktor „Trepče“ Jovan Dimkić i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović komentarisali su danas investicije koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio na Kosovu i Metohiji, ističući da će državna ulaganja doneti posao mladim povratnicima i garantovati opstanak Srba.

Dimkić je u Dnevniku RTS izjavio da je najavljeno ulaganje Srbije u izgradnju fabrike baterija i akumulatora u Zvečanu koju će graditi „Trepča“, prvo ulaganje države Srbije na prostoru KiM nakon višedecenijskog zastoja.

„Predviđeno je da se zaposli više od 200 ljudi, a radna snaga regrutovala bi se od mladih ljudi sa KiM i povratnika koji su već predviđeni i koji su izrazili želju da se vrate na ove prostore. Ovo će biti jedna od fabrika sa najsavremenijom svetskom tehnikom u ovom momentu“, naveo je Dimkić.

On je rekao da je projektno vreme za izgradnju 18 do 24 meseca.

„Treba izgraditi i građevinske objekte i dopremiti kompletnu opremu. Karakter investicije je grinfild investicija“, kazao je direktor „Trepče“.

On je podsetio da „Trepču“ ne čine samo rudnici.

„Najveća vrednost ‘Trepče’ je u utvrđenim rudnim rezervama a one su takve da pokazuju veliki potencijal ‘Trepče’ ali on nipošto nije onakav kakvim se prikazuje u albanskim medijima“, objasnio je Dimkić.

Predsednik Opštine Gračanica Popović je za RTS rekao da najavljeno ulaganje u zdravstveni sistem i izgradnja KBC garantuju opstanak Srba u centralnom delu Kosova.

„Mali broj Srba živi u velikim gradovima – Prištini, Peći, Đakovici i primorani smo da pravimo manje sredine i stvaramo preduslove da omladina ostane u našim opštinama. Mi smo u kontaktu sa ljudima koji se bave malim biznisom, a tržište je najveći problem. Nadamo se da će u skorijoj budućnosti naši proizvođači moći da plasiraju svoje proizvode“, zaključio je Popović.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike