U trendu

Najviši zvaničnici Kosova: Danas je veliki dan za Kosovo

Najviši kosovski zvaničnici ocenili su u Prištini, po povratku iz Brisela, da je današnji dan bio „veliki za Kosovo“ pošto je Evropska Komisija dala pozitivnu preporuku za liberalizaciju viza za gradjane Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare na aerodromu „Adem Jašari“ u Prištini, predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je odluka EK veliki dan za Kosovo, dostignuće vekovnih napora institucija i svih bez razlike.

Ocenio je da je odluka zaslužena i da nije poklon od EK, navodeći da je optimista po pitanju toga da će se ceo proces liberalizacije viza zaokružiti tokom ove godine.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji rekao je da su gradjani Kosova zaslužili takvu odluku EK i dodao da će nastaviti partnerstvo sa mehanizmima EU.

Dodao je da snažno veruje da će Evropski parlament glasati za ukidanje viza.

Glavni cilj je da od decembra gradjani Kosova putuju bez viza, naveo je Veselji i pozvao i opoziciju da se raduje toj odluci i da se ujedine.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da su institucije EU videle jedinstvo Kosova, dok je pozitivnu preporuku ocenio zasluženom pobedom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.