U trendu

Napadač iz San Bernandina bio u kontaktu sa islamskim ekstremistima

Osumnjičeni za ubistvo 14 ljudi u San Bernandinu u Kaliforniji Sajed Rizvan Faruk (28) bio je u kontaktu sa islamskim ekstremistima preko društvenih mreža, rekao je za agenciju AP izvor iz američkih bezbednosnih službi.

Medjutim, za sada nema dokaza da je terorizam bio motiv napada u kojem je takodje ranjen 21 čovek, rekao je isti izvor.

Faruk i njegova supruga Tašfin Malik (27), koji su posle ubistava u centru za Javno zdravlje u San Bernandinu ubijeni u sukobu sa policajcima u sredu, imali su dovoljno oružja i bombi da pobiju stotine ljudi, saznaje AP iz izvora bliskih istrazi.

Istražitelji i dalje tragaju za motivima napada, a medju mogućima su terorizam i svadja na poslu koja je prerasla u masakr, ili kombinacija tih faktora.

Bračni par koji je počinio ubistva nije bio pod prismotrom FBI, rekao je drugi izvor AP insistirajući na anonimnosti.

Faruk i njegova supruga su napali ljude sa kojima je on radio na prijemu organizovanom za zaposlene, a bili su obučeni u crno i imali su jurišne puške. Nakon ubistava odvezli su se crnim vozilom, ali ih je policija pronašla i ubila nekoliko kilometara daleko od mesta napada.

Pre napada Faruk je bio na prijemu i napustio ga da bi se vratio sa puškom i obučen u crnu uniformu.

Masakr u San Bernandinu je najteži oružani napad u SAD od 2012. godine kada je 26 dece i odraslih ubijeno u napadu u Njutaunu (Newtown) u Konektikatu.
 
San Bernandinu žrtve su stare od 26 do 60 godina.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike