U trendu

Narodna stranka: Predložićemo izmene Krivičnog zakonika za silovanje

Poslanica Narodne stranke Slavica Radovanović izjavila je danas da će ta stranka, zajedno sa drugim opozicionim poslanicima, predložiti izmenu Krivičnog zakonika za silovanje u skladu sa Istanbulskom konvencijom i formiranje fondova za pomoć žrtvama silovanja, nasilja u porodici i trgovine ljudima.

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Radovanović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla da će se Narodna stranka „zalagati da se izmeni i deo Krivičnog zakonika koji se odnosi na praćenje izvršilaca ovih krivičnih dela, što podrazumeva da se u zatvorima prema njima sprovodi psihološki tretman“.

Radovanović je kazala da je neophodno učiniti sve da se pomogne ženama koje su žrtve nasilja, silovanja i trgovine ljudima, kako bi one bile „ohrabrene da prijave nasilje i da nastave život“.

Slavica Radovanović je istakla da je posebno važno da se zakon izmeni tako da oni nakon izdržavanja kazne ne budu prepušteni sami sebi, nego da budu pod nadzorom i kontrolom.

„Tražićemo i formiranje koordinacionog tela koje će pratiti femicid i da sve institucije zadužene za ovakva postupanja usklade svoje propise i usmere ih ka pomoći žrtvama i unaprede svoja postupanja“, rekla je Radovanović.

Poslanica Narodne stranke je podržala prosvetne radnike koji na ulicama protestuju zbog nasilja u školama i vršnjačkog nasilja i navela da u parlamentu nije formirana Ženska parlamentarna mreža, a da su objave na sajtu parlamenta „politička zloupotreba usmerena protiv Narodne stranke“.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je da su se poslanice „uglavnom iz opozicije“ danas u parlamentu sastale sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave ženskim pitanjima u okviru akcije „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“.

„Razmenile smo mišljenja i iskustva i napravile smo plan akcije. U toku sastanka je vladalo veliko razumevanje i sinergija i dogovorili smo se šta ćemo dalje raditi“, rekla je Rašković Ivić.

Ona je pozvala i druge narodne poslanice da preko odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova zajedno organizuju javna slušanja u parlamentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.