U trendu

Narodna stranka: Trgovina strujom na štetu gradjana i EPS-a

Narodna stranka saopštila je danas da je nestručno rukovodstvo Elektroprivrede Srbije (EPS), od novembra 2018. do januara 2019, uvezlo električnu energiju u vrednosti 80 miliona evra po najskupljoj ceni i time ozbiljno ugrozilo finansijsko poslovanje kompanije, a nije preduzelo ništa da troškovi budu manji, iako je još letos bilo poznato da neće biti dovoljno uglja za proizvodnju struje.

U Narodnoj stranci ističu da se polovina od ukupno proizvedene električne energije u Srbiji dobija u termoelektranama „Nikola Tesla“ (TENT) i da je još prošlog leta bilo poznato da neće biti dovoljno otkopanog kvalitetnog uglja za planiranu proizvodnju struje.

„To je, naravno, skrivano od javnosti, i ništa nije preduzeto radi pravovremenog i  dugoročnog ugovaranja većeg uvoza električne energije ili akcija u javnosti u cilju uštede struje u zimskom periodu. Ovakve akcije su pre vlasti sadašnjeg režima bile redovne u kampanji EPS pred zimsku sezonu kada se naziralo da proizvodnja neće moći da zadovolji potrošnju“, naveo je Predrag Živković iz Odbora Narodne stranke za energetiku u tekstu objavljenom na internet sajtu lista „Danas“.

Prema rečima Živkovića, „EPS je tokom protekla četiri i po meseca uvozio električnu energiju po visokoj ceni u decembru i januaru, a onda preko noći počeo da izvozi po nižoj ceni u februaru i martu“.

„Postavlja se pitanje da li je reč o lošem planiranju ili o smišljenoj akciji da firme bliske režimu, koje se bave trgovinom struje, ostvare ogroman profit na štetu EPS-a i svih građana Srbije i da se velike sume novca sliju u privatne džepove“, poručio je Živković.

U Narodnoj stranci ističu da je takvo poslovanje siguran put da se EPS, kao preduzeće od strateške važnosti po državu, „dovede do ivice provalije i prosjačkog štapa“.

„Da li je to i stvarni cilj aktuelne vlasti kako bi se u pogodnom trenutku ponovio scenario sličan onome po kojem je privatizovan PKB? Uprkos tome što je kompanija napravila veliki gubitak u poslovanju, što je pre svega zasluga direkcije za trgovinu električnom energijom i direkcije za proizvodnju, niko nije snosio bilo kakve posledice, a najverovatnije ni neće“, naveo je Živković.

On je kazao da su u EPS-u od 2012. godine na rukovodeća mesta postavljani portparoli aktuelne vlasti, učesnici rijaliti programa, članovi stranaka vladajuće koalicije sa kupljenim diplomama, a za to je, kako je dodao, najbolji primer generalni direktor EPS-a koji je pre dolaska u EPS držao pečenjaru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar