Narodna stranka: Vreme za suđenja za zločine u HR

BEOGRAD – Narodna stranka saopštila je danas povodom 23-godišnjice „Oluje“ da je vreme za raskid sa prošlosčhu i za suđenja „brojnim neprocesuiranim žločincima iz reda hrvatskog naroda“.

„Verujemo i da ne može biti pomirenja dok hrvatsko društvo traži identitet i jedinstvo na konsenzualnom stavu mržnje i šovinizma prema Srbima i Srbiji“, ističe se u saopštenju i dodaje da Narodna stranka traži pravdu za 1.952 srpske žrtve pale tokom „Oluje“.

Narodna stranka zahteva da Hrvatska ostvari obećanja, vrati na snagu svoje zakone i obnovi autonomne kotare Knin i Glinu.

Dodaju da je vreme da u punoj meri bude primenjen i Erdutski sporazum i da Zajedničko veće opština u Vukovaru dobije puna prava i postane deo Ustava Republike Hrvatske.

Apeluju na puno obeštećenje stradalih, vraćanje stanarskih prava i izjednačenje prava srpskih povratnika i hrvatskih kolonista.

Navodi se da Hrvatska nije srpskom narodu omogućila da se čak ni kao manjina u punoj meri integriše u društvo Hrvatske, pošto do sada nisu u punoj meri ostvarena njegova prava predviđena Erdutskim sporazumom i hrvatskim zakonima.

Posle gotovo četvrt veka ostala je činjenica da je srpski narod najbrojnija evropska prognanička zajednica, da je iz Srpske Krajine proterano četvrt miliona građana, a čak 300.000 od 600.000 Srba bilo je silom prinuđeno da ode iz Hrvatske. I danas se svake godine u Srbiju preseli više od hiljadu Srba iz Hrvatske, kaže se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike