U trendu

Nastavljena pojačana akcija procesuiranja nelegalne gradnje

BEOGRAD – Pojačana akcija sankcionisanja nelegalne gradnje nastavljena je pa su dvojca okrivljenih u protekla dva dana uhapšena i pravnosnazno osuđena na uslovne kazne zatvora i novčane kazne na osnovu sporazuma sa Trećim osnovnim tužilaštvom u Beogradu o priznaju krivičnog dela.

Srđan Prelić osuđen je uslovno na 14 meseci zatvora sa rokom provere od tri godine i novčanu kaznu od 100.000 dinara zbog zidanja dva objekta i posle zabrane gradnje.

Dragan Jovanović osuđen je uslovno na godinu dana zatvora s rokom provere od četiri godine i novčanu kaznu od 100.000 dinara jer je i pored zabrane gradio objekat na Novom Beogradu, rekao je Tanjugu portparol tužilaštva Ivan Marković.

Oni su osuđeni zbog krivičnog dela „građenje bez građevinske dozvole“.

U protekle dve sedmice uhapšeno je ukupno sedam osoba zbog nelegalne gradnje u Surčinu, Novom Beogradu i Zemunu i svi su osuđeni na uslovne zatvorske kazne i novčane kazne u kratkom roku.

Kontrola nelegalnih građevinskih objekata pojačana je od stupanja na snagu novih odrednica Zakona o ozakonjenju.

U tužilaštvu kažu da ozakonjenje objekta ne isključuje krivičnu odgovornost za već učinjeno krivično delo „građenje bez građevinske dozvole“, ali može da poboljša položaj okrivljenog u postupku i da bude olakšavajuća okolnost prilikom odmeravanja kazne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.