U trendu

Nastavljena sednica Skupštine Srbije

Skupština Srbije nastavila je danas vanrednu sednicu, a poslanici su na početku rada iskoristili pravo da zatraže obaveštenja od predstavnika vlasti.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Slobodan Homen tražio je obaveštenje kada će Vlada predložiti nove zakone o konverziji i legalizaciji zemljišta.

On je naveo da su ti zakoni važni za građevinsku industriju i neophodni kako bi se bez problema odvijala letnja građevinska sezona.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović ukazao je da se danas održava sednica pokrajinskog parlamenta i da je na dnevnom redu odluka o Vojvođanskoj akademiji nauka, umetnosti i kulture, koju je Ustavni sud proglasio neustavnom.

„(Bojan) Pajtić kojem se broje poslednji dani na vlasti odlučio je da na današnjoj sednici krši Ustav i Statut AP Vojvodine“, rekao je Martinović. 

On je pitao Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova, da li su o toj sednici obavešteni i da li misle nešto po tom pitanju da preduzmu.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović tražio je od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića obaveštenje kada će plate i penzije biti vraćene na pređašnji nivo i kada će da im se kompenzuje razlika i ko će to da plati.

Ministra finansija Dušana Vujovića, Stefanović je pitao kada će biti završeni razgovori sa međunarodnim monetarnim fondom i zatražio da se novac usmeri na isterivanje partijskih kadrova.

Stefanović je ministra privrede Željka Sertića pitao kada će se prekinuti katastrofalna praksa zapošljavanja partijskih kadrova u javnim preduzećima.  

On se osvrnuo i na problem fabrike kablova u Jagodini, čiji radnici ne mogu da koriste zdravstvenu zaštitu, jer im je, kako je naveo, rečeno da zdravstvenu zaštitu plate iz otpremnine.

Poslanici su zatim počeli razmatranje 39 amandmana na izmene i dopune Zakona o hipoteci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.