U trendu

NATO: ZSO će štititi interese Srba, ali ne može biti uporedna vlast

Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu mora biti ustanovljena ne kao neka nevladina organizacija, već da štiti interese Srba, ali ona ne može biti ni uporedna vlast, obnova paralelnih struktura jer na Kosovu je vlast u Prištini, naveli su izvori u sedištu NATO u Briselu.

Oni su za agenciju Beta rekli da Beograd i Priština moraju ponovo sesti za sto i konačno naći rešenje za ključni deo Briselskog sporazuma, a to je Zajednica srpskih opsstina.

„Mi znamo“, napomenuli su, „da se došlo do veoma teške situacije i da je moguće nužno mnogo jače posredovanje Evropske unije, mada teškoće nisu nepremostive… ali ono što je potpisano se mora ispoštovati i doći do nagodbe“.

„Svesni smo i činjenice da je problem i to što neki naši saveznici ne priznaju nezavisnost Kosova, ali je stvar u tome da se nekako ide napred i dodje do neke vrste priznavanja i ne bude stalno u stavu ‘zub za zub’ „, kazali su zvaničnici u Briselu.

„Pregovarači (Beograd i Priština) moraju biti krajnje otvorenog duha da postignu sporazum koji će biti prihvatljiv za obe strane i da imamo nešto što funkcioniše, što jeste teško i dosta vremena će tražiti, ali nemoguće je ostati u beskrajnoj netrpeljivosti“, smatraju izvori u NATO.

Beta je sagovornike zamolila da objasne kako vide situaciju u kojoj praktično nije bilo povratka izgnanih Srba na Kosovo ili ih je veoma mali broj a povratnici su bili žrtve nasilja, postoje pretnje Srbima, a veliki strah je medju Srbima i na Kosovu i u Srbiji da se ne ponovim nasilje iz marta 2004. Funkcioneri u NATO su posebno hteli da poruče srpskoj javnosti i političkom vodjstvu da, iako je opšti stav srpske strane da kosovski Srbi nisu zaštićeni, „nema nasilja nad Srbima južno od Ibra, Srbi na jugu su veoma dobro integrisani, a Srbi na severu su većina, ne manjina“. „Otud bi bilo veoma važno“, kako su naveli, „da oni koji formiraju javno mnenje i političari uveravaju kosovske Srbe da jesu bezbedni, kao što to poručuju i neki mladi gradonačelnici na severu, za razliku od starijih opštinskih čelnika“.

„Jer, ako se stalno govori: vi niste zaštićeni, onda to stvara strepnju, gura u bunt, a mi to nikako ne želimo“, naglasili su zvaničnici u NATO koji neposredno prate i analiziraju zbivanja na Kosovu i regionu.

I, predočili su, „jasno je takodje da Asocijacija/Zajednica srpskih opština na Kosovu ne sme biti obnova paralelnih struktura“.

„Jer ako neko u Beogradu ili Srbiji misli da Zajednica srpskih opsstina može biti druga vlast na severu, mora znati“, kako su naveli izvori u NATO, „da na Kosovu postoji samo jedna vlast, a to je ona u Prištini“.

„Isto tako“, kazali su, „Asocijacija/Zajednica srpskih opsstina nije neka nevladina organizacija, već asocijacija/zajednica koja će braniti interese srpske manjine, a ne uporedna vlast i zato se mora obustaviti i priliv novca iz Beograda“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.