U trendu

Naučna saradnja Srbije i Kine

BEOGRAD – Članovi delegacije kineske provincije Šandung, koja je na prvom mestu u Kini po poljoprivrednoj proizvodnji, razgovarali su u Beogradu s predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog o jačanju saradnje sa Srbijom u oblasti nauke i tehnologija.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, zamenik guvernera Šandunga Vang Šanžuan istakao je da ta provincija pridaje veliki značaj inovacijama i naučno-tehnološkom razvoju i da je, po tom osnovu, prošle godine uložila 26 milijardi dolara.

On je ocenio da Srbija ima odličan potencijal kada je reč o poljoprivredi, biotehnologiji i poljoprivrednoj mehanizaciji.

„Želimo veću saradnju visokoškolskih ustanova, istraživačkih centara i kompanija u toj oblasti, da omogućimo razmenu kadrova, da otvorimo zajedničke laboratorije, olakšamo transfer tehnologija“, rekao je Vang i poručio srpskim naučnicima da su dobrodošli na usavršavanje u Kinu.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović rekao je da je Srbija veoma zainteresovana da se predlog kineske delegacije ostvari i ukazao na činjenicu da je Beogradski univerzitet na 43. mestu u svetu na Šangajskoj listi u oblasti hrane i prehrambenih tehnologija.

„Potencijal koji imamo odličan je osnov za buduću saradnju. Zbog naših odličnih bilateralnih odnosa na svim nivoima, čini se kao da je Kina tu pored nas, blizu, iako je geografski veoma udaljena“, rekao je Nedović.

Provincija Šandung je na trećem mestu u Kini po visini BDP-a i na drugom kada je reč o razvijenosti industrije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike