U trendu

Naučna saradnja Srbije i Kine na visokom nivou

BEOGRAD – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević ocenio je danas, u razgovoru s predsednikom Kineske akademije nauke Bai Ćunlijem, da saradnja Srbije i Kine u oblasti nauke i obrazovanja traje više decenija, ali da je u poslednjih pet godina u ekspanziji.

Kako je saopšteno iz njegovog Ministarstva, u razgovoru koji je bio posvećen mogućnostima za proširenje saradnje dve zemlje na tom planu, Šarčević je podsetio da su prošle godine tri univerziteta iz Srbije potpisala sporazume o saradnji sa Univerzitetom Đao Tong, kao i da je ranije u okviru Univerziteta u Novom Sadu formiran Institut „Pojas i put“.

„Mislim da ćemo naći način da proširimo saradnju. Srbija ima dobre programe za stipendiranje i privlačenje stranih studenata. Bilo bi dobro da se nastavi saradnja među univerzitetima dve zemlje, poput one sa Univerzitetom Đao Tong“, kazao je ministar i dodao da instituti iz Srbije priznati i poznati u svetu.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović rekao je da je nivo naučne saradnje dve zemlje izuzetno visok.

„Posebno važno je što smo 2016. godine potpisali Memorandum o zajedničkim istraživačko-razvojnim projektima. Trenutno imamo šest velikih projekata koji zajednički finansiraju Republika Srbija i NR Kina. Svi projekti se prema evaluaciji koju smo dobili dobro odvijaju“, kazao je Popović.

On je naglasio da ni sa jednom državom Srbija nema takvu vrstu projekta.

Predsednik Kineska akademija nauka Bai Ćunli upoznao je sagovornike s delatnostima te institucije, ukazavši da ona ima 700 akademika iz cele Kine i oko100 instituta sa 70.000 zaposlenih.

On je naveo da Akademija prirodnih nauka, koja pokriva sve oblasti prirodnih nauka, stipendira brojne strane studente i da se stipendije dodeljuju za različite nivoe studija, počev od osnovnih akademskih do doktorskih studija.

„Mi želimo da ima što više studenata iz Srbije“, rekao je Bai, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.