U trendu

NDMBG: Da se fondovi EBRD ne koriste za 'štetne projekte', BDP bi bio bliže EU

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ (NDMBGD) je danas reagovala na izjavu direktorke Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan, Žužane Hargitaj, da će Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana biti potrebno skoro dva veka da dostignu prosečan nivo prihoda u Evropskoj uniji (EU).

Inicijativa je upitala „da li bi možda taj period bio kraći kada se fondovi te banke u Srbiji ne bi koristili za štetne projekte?“.

U saopštenju je navedeno da su „štetni projekti“ finansirani fondovima te banke izgradnja spalionice otpada na beogradskoj deponiji smeća u Vinči, rekonstrukcija Trga Slavija koja – kako se navodi – umesto da je funkcionalno rešila saobraćaj, postala je „muzička fontana“, zatim se pominje „preskupo kozmetičko šminkanje“ četiri glavna gradska bulevara koje će, takodje umesto unapredjenja saobraćaja, dodatno usporiti javni prevoz.

Predstavnik Inicijative Dobrica Veselinović upozorio je Savet direktora direktora EBRD na sastancima u Sarajevu od 7. do 9. maja na projekte koje je NDMBGD ocenila kao štetne.

Veselinović je ukazao na probleme u vezi s ugovorom o javno-privatnom partnerstvu za deponiju u Vinči, koji je Beograd potpisao 2017. godine s privatnim konzorcijumom „Suez-Itochu“, a kojim se planira izgradnja spalionice otpada koji će gradjane Beograda koštati najmanje 40 miliona evra godišnje, a negativno će uticati i na kvalitet vazduha.

Savetu direktora EBRD ukazano je i na probleme sa žalbenom mehanizmom povodom rekonstrukcije Trga „Slavija“, kao i na „potpuno pogrešan projekat ‘Zeleni bulevar’ “ – ove nedelje započetu „rekonstrukciju“ ulica Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Dušanove, koja se „protivi svim principima održivog saobraćaja“.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ je poručila da će u saradnji sa partnerskom mrežom “BankWatch CEE” nastaviti da prati sve projekte gradskih vlasti koje finansira Evropska banka za obnovu i razvoj i da ukazuje na štetu od njihovog sprovođenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar