U trendu

NDMBG: Otpuštanjem novinarki Trninić i Vojtehovski nastavljeno stezanje kontrole nad medijima

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je danas da je otpuštanjem novinarki Suzane Trninić i Tatjane Vojtehovske sa televizije Prva, nastavljeno stezanje kontrole nad medijima u Srbiji.

„Politički motivisano sklanjanje nepodobnih novinarki dešava se baš u toku dijaloga vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka. Tema ove, kao i prethodne runde sastanaka su upravo mediji i kontrola koju nad njima vrši Srpska napredna stranka“, navodi se u saopštenju.

Incijativa je navela da aktuelna vlast sa jedne strane učešćem u tim razgovorima želi da „stvori lažnu sliku nekoga ko je spreman na poteze koji bi vodili demokratizaciji zemlje, postizanju fer izbornih uslova i slobodnih medija, sa druge, svojim postupcima nastavlja da guši svako kritičko mišljenje“.

„Ovakvi licemerni potezi još jednom dokazuju da nema nikakvih pomaka, niti rada, na ostvarivanju zahteva opozicije koji su potpisani i predati u decembru prošle godine, kao ni da nema naznaka da će biti uvažene preporuke organizacija civilnog društva i ekspertskog tima protesta Jedan od pet miliona“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je istakla da je bojkot predstojećih izbora prvi korak u borbi za demokratizaciju i slobodu zemlje.

„U najskorijem periodu ponudićemo predlog Deklaracije o aktivnom bojkotu izbora na usaglašavanje gradjanima, akademskoj i stručnoj javnosti, civilnom društvu i ostalim političkim akterima“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.