U trendu

NDNV: Govor mržnje i ratno huškanje na RTS

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas od Regulatornog tela za elektronske medije i nadležnih državnih organa, da reaguju na govor mržnje i huškanje na rat u emisiji Upitnik, koja je emitovana na Radio-televiziji Srbije (RTS).

Kako se navodi, u sinoćnoj emisiji na temu „UNESKO: Čiji su srpski Dečani?“, vladika Srpske pravoslavne crkve Irinej Bulović je „širio mržnju, pozivao na krvoproliće i ponižavao albanski narod“, a voditeljka Olivera Jovićević nije reagovala na to, već je širenjem stereotipa, neistina i poluistina  „dolivala ulje na vatru“.

„Irinej Bulović je u ovoj emisiji ustanovio da su Albanci bili ‘neškolovana divlja plemena dok ih Tito nije školovao’ i da ‘ne postoje albanski spomenici kulture’. On je takođe građane albanske nacionalnosti poredio s pripadnicima terorističke Islamske države i prizivao intervenciju srpske vojske i policije na Kosovu“, naveo je NDNV.

U saopštenju se traži da se i rukovodstvo RTS-a jasno odredi prema ovome i da saopšti građanima Srbije da li će i dalje da emituje takve programe ili planira da zaista postane javni servis u službi građana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.