U trendu

Ne davimo Beograd: Dobrica Veselinović kažnjen za organizaciju skupa solidarnosti Srce za Davida

Aktivista inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović osudjen je na kaznu od 100.000 dinara zbog organizacije skupa podrške grupi Pravda za Davida iz Banjaluke, saopštila je ta inicijativa.

U toj inicijativi su rekli da neće platiti kaznu, već će uložiti žalbu na tu, kako su kazali, „sramotnu presudu“.

Prema presudi, Veselinović je odgovoran zato što je 26. decembra 2018. od 11.00 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta održano neprijavljeno javno okupljanje.
„Na okupljanje pod nazivom Srce za Davida pozvali smo odmah nakon brutalnih hapšenja roditelja ubijenog Davida Dragičevića u Banjaluci, te nije bilo vremena za prijavljivanje skupa“, navodi se u saopštenju inicijative.

Kako su istakli, to zakon prepoznaje kao spontano okupljanje koje se ne mora prijavljivati, ali je uprkos tome sud odlučio da ih kazni.

U inicijativi su naveli i da solidarnošću žele da ukažu poštovanje za napore kojima su simultano povodom tragičnih dešavanja u Sarajevu i Banjaluci gradjani pokušali da povrate moć i poverenje u institucije.

„Mi mislimo da je mir i ljudski život vrhovna vrednost koju bez obzira na sve moramo poštovati i čuvati“, izjavio je tom prilikom Veselinović, a prenosi u saopštenju inicijativa Ne davimo Beograd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.