U trendu

Ne postoji plan za naseljavanje izbeglica u Srbiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija i dalje na evropskom putu, te da Vlada vodi patriotsku, iskrenu politiku, kako bi zemlja bila najbolje pozicionirana i građani mogli najbolje da žive.

„Nemojte da zaboravite da nam je Evropska unija, pored ostalih partnera, dala najveću podršku. Ali mnogo važnije od toga je zašto smo za ulazak u EU, a to je tip društva koji želimo da izgradimo“, kazao je Vučić na srpsko-češkom forumu u Novom Sadu.

On je poručio da svako može da ga smeni, i (Bojan) Pajtić i (Vojislav) Šešelj, ali da će on uvek poštovati narodnu volju, te da se ne brine zbog izbora ako do njih dođe.

„Za razliku od jednog od njih koji se drži za svoju fotelju po svaku cenu, meni to ne pada na pamet i kad narod bude pokazao da želi da se sklonim, ja ću to da uradim“, dodao je Vučić.

On je novinarima pokazao saopštenje za medije MMF-a, za koje je rekao da ga nosi sa sobom kao vrstu „diplomskog rada“, gde se kaže da Srbija beleži pozitivnu stopu rasta, da je zaposlenost u porastu, a nezaposlenost u padu, a da raste i poverenje u Srbiju.

„Neki su iz toga uspeli da izvuku negativne komentare, ali ja sam se za ovo borio, da preokrenemo situaciju i ugled Srbije je na najvećem nivou od kada je samostalna država“, rekao je Vučić i dodao da će Srbija ostati na evropskom putu.

Govoreći o povećanju plata i penzija u javnom sektoru, Vučić je rekao da će tom merom biti obuhvaćeno oko 2,2 miliona ljudi, a od toga će najmanje 1,1 miliona ljudi imati više plate i penzije nego što su ih imali, dok će nekima deo onoga što im je uzeto biti vraćeno.

„Ovoga puta oni će osetiti stvarno poboljšanje, jer nismo imali inflaciju“, rekao je Vučić i dodao da ovoga puta na to neće biti trošeno ono što nije zarađeno, niti nešto što privatni sektor nije zaradio.

Dodao je da su plate u Srbiji danas na istom ili višem nivou kao i prošle godine, jer su, prema njegovim rečima, zarade u privatnom sektoru povećane.

„Zarade će biti još više, i nakon ovog povećanja približićemo se sumi od 400 evra“, rekao je on i najavio da će pre kraja 2017. to prosečno povećanje biti još veće.

Vučić je objasnio da trenutno ne postoji nikakav plan naseljavanja izbeglica u Srbiji, već samo cilj da se Srbija ponaša odgovorno i ozbiljno, odnosno „kao da je već članica Evropske unije“.

„Ne možemo u praksi da znamo šta ta odgovornost znači dok ne vidimo sveobuhvatno rešenje Evropske unije i njihovo strateško rešenje, ali smo spremni da prihvatimo sve ono što sa EU dogovorimo“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar