U trendu

Ne učimo mlade šta treba da misle, već kako da misle

TRŠIĆ – Premijerka Srbije Ana Brnabić posetila je danas u Trišiću Obrazovno-kulturni centar „Vuk Karadžić“ i naglasila da pravimo prosvetu u kojoj ne učimo mlade šta da misle, već kako da misle.

Poručila je da će vlada podržati taj centar, koji će imati za društveno-humanističke nauke značaj kao naučno-istraživačka stanica „Petnica“ za prirodne.

Brnabić je zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem posetila novootvoreni centar „Vuk Karadžić“, gde su prvi put organizovane radionice sa srednjoškolcima i studentima iz Srbije i Republike Srpske i dijaspore.

U centru se održavaju tri radionice: Žargonizmi, frazeologizmi, dijalektizmi u odnosu na standardni jezik, Folkloristički kamp „Vuk Karadžić“ i kurs „Istorija srpske kulture“.

Brnabić je istakla da je to prvi naučno – istraživacki centar za društvene i humaništičke nauke, koji će se baviti očuvanjem srpskog jezika i kulture.

„Mi ćemo to kao vlada podržati. Drago mi je što smo napravili nešto slično kao što imamo u Petnici“, naglasila je premijerka.

Kaže da je Loznica dobar primer lokalne samouprave, kao i da se tu na jesen očekuju novi investitori.

Brnabić je naglasila da Loznica ima potencijal za razvoj rudarstva i da taj grad uskoro postati centar regiona.

„Verujem da je pred vama bolja budućnost“, rekla je ona obraćajući se učesnicima dodajući da upravo mladi i obrazovanje treba da budu osnov bolje budućnosti u Srbiji.

Dodala je da je prosek starosti njenog kabineta 35 godina.

Brnabić je razgovarala i sa najboljim đacima i studentima, stipendistima grada Loznice i poručila da je veoma važno da mladi ostanu u Srbiji i da im se zato moraju omogućiti što bolji uslovi za život i rad.

Premijerka je rekla novinarima da Srbija ima sigurnu budućnosti i ogroman potencijal i da će država nastaviti da ulaže u obrazovanje i podizanje konkuretnosti srpske prvirede.

„Pravimo prosvetu u kojoj ne učimo mlade šta da misle već kako da misle i to se radi ovde“, poručila je predsednica vlade.

Brnabić ističe da je cilj reforme obrazovanja da ima veću vezu sa privredom i da se zato uvodi dualno obrazovanje, kako bi se povećalo zapošljavanje.

Ona je rekla da su neozbiljne kritike da dualno obrazovanje stvara jeftinu radnu snagu i kao primer navela da je novi direktor Dojce banke bio u dualnom obrazovanju, kao i direktor Simensa u Srbiji.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da je glavni prioritet reforma obrazovanja i dualno obrazovanje.

On je kazao da Centar u Tršiću treba da postane samoodrživ po pitanju finansiranja, a njegovo osnivanje pokazuje da država ne formira samo inženjerske nauke.

„U Tršić će moći da dođu deca i iz raznih drugih zemalja, a mi ćemo ovde negovati svoj jezik i moći deci da pružimo dodatna znanja. I to baš u mestu gde se rodio reformator srpskog jezika“, rekao je Šarčević.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike