Nedostaje adekvatan odnos prema srpskim žrtvama

Foto: Beta

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da ni Srbija ni Republika Srpska nemaju adekvatan odnos prema stradanju srpskog naroda na teritoriji bivše Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

Na obeležavanju početka Drugog svetskog rata u Jugoslovenskoj kinoteci, Dodik je rekao da je na današnji dan pre 75 godina osnovana Nezavisna država Hrvatska, što je označilo početak velikog stradanja Srba i umalo izazvalo i njihovo biološko nestajanje.

„Krajnje je vreme da Srbija i Republika Srpska snime jedno epohalno filmsko ostvarenje o logoru u Jasenovcu kako bi se to približilo mladoj populaciji na način na koji oni to razumeju“, rekao je Dodik.

Dodik je ocenio da je srpski narod bio opijen iluzijom jugoslovenstva i da se, za razliku od drugih naroda koji su težili nacionalnim državama, on jedini borio za zajedničku državu.

„Umesto da se borimo za srpsku mi smo se borili za jugoslovensku državu. Ali i tako smo pokazali da smo spremni da se borimo protiv fašizma. Jer svuda tamo gde je počeo ustanak 1941. godine, sve su to bila srpska područja i Srbi su nosili antifašističku borbu“, rekao je Dodik.

On je rekao da je jugoslovenska ideja „bila lepo upakovana“, ali da Srbima nije donela ništa dobro.

„Danas u Bosni i Hercegovini imamo zemlju koja ne funkcioniše a koju su svi zvali Jugoslavija u malom. Kada su satrli veliku Jugoslaviju, nama govore da moramo da živimo u maloj… Zato danas priča o odbrani Republike Srpske nije priča o ekonomiji nego priča o slobodi“, rekao je Dodik.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar