U trendu

Neformalne konsultacije članova Predsedništva BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je za četvrtak, 2. mart, zakazao neformalne konsultacije članova Predsedništva povodom vaninstitucionalne odluke o pokretanju revizije presude Medjunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

On je za Radio-televizju Srbije rekao da na tim konsultacijam ne očekuje ništa posebno, objasnivši da ih je zakazao za prekosutra jer je 1. mart neradan dan u BiH zbog obeleževanja Dana nezavisnosti.

Ivanić je podsetio da je nedavno prekinuta vanredna sednica Predsedništva BiH, jer bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović nije želeo da se raspravlja o podnošenju zahteva za reviziju presude Medjunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

On je dodao i da je hrvatski član predsedništva BiH Dragan Čović napustio tu sednicu i da je zato odlučio da zakaže neformalne konsultacije članove predsedništva BIH.

„Ne očekujem ništa posebno (na neformalnim konsultacijama), ja imam svoj stav, Izetbegović ima svoj a Čović nešto izmedju“, rekao je Ivanić, koji je u emisiji RTS-a gostovao zajedno s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Ivanić je ponovio i da svi argumenti pokazuju da nema nikakve pravne osnove za reviziju tužbe i da odluka o tome nije doneta u institucijama BIH.

Dačić je rekao i da se radi o jednostranom potezu bošnjačkog člana predsedništva BIH i da je taj potez usmeren protiv dobrih odnosa Srbije i BiH.

Srpski šef diplomatije je rekao i da Srbija želi dobre odnose sa BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.