Neizvesno da li će se o KiM raspravljati u Savetu bezbednost

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović ocenio je danas da se do četvrtka neće znati da li će se na sednici Saveta bezbednosti UN raspravljati o Kosovu i Metohiji.

On je za TV Pink rekao da je neizvesno da li će Srbija uspeti u pokušaju da se ta tema uvrsti u dnevni red, jer je za jedan broj velikih zemalja poput SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Poljske, takozvano Kosovo nezavisna država i smatraju da o tome ne treba raspravljati.

„Imamo situaciju da su Boris Tadić i Vuk Jeremić prebacili raspravu o KiM iz UN u EU, gde je većina zemalja priznala nezavisnost Kosova. Mi pokušavamo sada da vratimo taj proces u UN gde imamo više saveznika po ovom pitanju“, rekao je Stefanović.

Podseća da sve to dolazi u momentu kada su prištinske institucije potpuno blokirale pregovore uvođenjem taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i tako otežali mogućnost da se razgovara o normalizaciji života i za Srbe i za Albance.

Na poteze Prištine kritički su reagovali i EU i SAD, a Stefanović kaže da je to daleko od toga da se može reći da je Amerika promenila stranu.

„I Albanci zaslužuju da bolje žive, ali neće moći sa vlašću koja je više zainteresovana za svoj opstanak nego da traži zajednička rešenja sa Srbijom da ti ljudi žive bolje, sigurnije, kvalitnije“, pojasnio je Stefanović.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike