U trendu

Nela Kuburović: Izmene Ustava u oblasti pravosudja do kraja nedelje pred Venecijanskom komisijom

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović danas je u razgovoru sa predsednikom Italijanskog društva za medjunarodnu organizaciju Frankom Fratinijem kazala da će do kraja nedelje usaglašeni tekst izmena Ustava u oblasti pravosudja biti prosledjen „Evropskoj komisiji za demokratiju kroz pravo“ (Venecijanskoj komisiji), telu Saveta Evrope.

U saopštenju je navedeno da je Nela Kuburović kazala da je Ministarstvo pravde završilo usaglašavanje radnog teksta ustavnih izmena i da je uzelo u obzir „odredjena mišljenja“ dostavljena Ministarstvu tokom javne rasprave.

Fratini je istakao da su ustavne izmene, koje će doprineti uspostavljanju balansa grana vlasti, biti značajan korak napred na putu Srbije ka EU i ocenio da „Venecijanska komisija“ ima ima pun legitimitet i da je sastavljena od stručnjaka iz oblasti prava.

Ministarka je kazala da će nacrt amandmana Venecijanska komisija razmatrati u okviru svog redovnog junskog zasedanja, a da će Ministarstvo pravde poštovati preporuke tog tela.

Dodala je da se nada da će nakon usaglašavanja sa njihovim preporukama i sam nacrt biti do kraja godine i pred narodnim poslanicima Skupštine Srbije.

Navela je da je tekst objavljen na sajtu Ministarstva pravde.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.