U trendu

Nela Kuburović: Narodna skupština više nema nikakvu ulogu u izboru sudija i zamenika javnih …

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je večeras da prema predloženim izmenama Ustava u oblasti pravosudja Narodna skupština više nema nikakvu ulogu u izboru sudija i zamenika javnih tužilaca i da ostaje nadležna jedino pri izboru vrhovnog državnog tužioca.

Ona je za Radio-televiziju Srbije kazala da predsednika Vrhovnog suda Srbije ubuduće bira isključivo Visoki savet sudstva, da je ukinut takozvani probni mandat, odnosno izbor sudija i zamenika javnih tužilaca na trogodišnji mandat.

„Izmenjen je i sastav Visokog saveta sudstva gde više ministar nije član saveta, predsednik Odbora za pravosudje Narodne skupštine takodje nije član saveta, ostaje da članove saveta biraju isključivo sudije kada je reč o predstavnicima sudija. Ima pet članova i pet članova koje predlaže Narodna skupština iz reda istaknutih pravnika“, kazala je ona.

Navodeći da ovog puta sudije same sebe biraju, ministarka je kazala da Narodna skupština više nema nikakvog uticaja kada je reč o predlaganju članova Visokog saveta sudstva iz reda sudija.

„Mi smo se rukovodili standardima koji postoje u zemljama u regionu i preporukama Venecijanske komisije“, kazala je Nela Kuburović.

Ministarstvo pravde Srbije objavilo je juče na svojoj internet stranici Radni tekst izmena Ustava u oblasti pravosudja, koji će biti predmet novog kruga javnih rasprava.

Javna rasprava o Radnom tekstu izmena Ustava u oblasti pravosudja biće održana 5. februara u Beogradu, 19. februara u Kragujevcu, 26. februara u Nišu i 5. marta u Novom Sadu

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar