U trendu

Nemačka ne traži da Srbija prizna Kosovo

Nemačka ne traži od Srbije priznanje Kosova, kao uslov za otvaranje pregovaračkih poglavlja, rekao je ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman.

„Poznato je da se Nemačka unutar Evropske unije zalaže da, između ostalog, poglavlje 35 u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji bude otvoreno sada. Neosnovane su izjave da EU ili Nemačka od Srbije u tom kontekstu traži priznavanje Kosova. Nema dodatnih uslova“, kazao je Ditman za B92.

On je naveo da je jasno da su u nacrtu Evropske unije o njenom zajedničkom pregovaračkom stavu u vezi sa tim poglavljem formulisani međukoraci.

„Ti međukoraci se odnose na implementaciju sporazuma dogovorenih u političkom dijalogu sa Kosovom, što je potpuno u skladu sa dosadašnjim dokumentima EU i sporazumima sa Srbijom.“

Nemački ambasador je podsetio da su u januaru 2014. godine EU i Srbija usaglasile pregovarački okvir koji je osnov za celokupni pregovarački proces Srbije sa Evropskom unijom.

„U pregovaračkom okviru se ističe koliko je za napredak u pregovaračkom procesu važna implementacija Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine, te nastavak procesa normalizacije. Nastavak procesa normalizacije važan je iz naše perspektive. U pregovaračkom okviru, takođe, utvrđeno je da na kraju pristupnih pregovora treba da bude pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa. Daljih uslova nema ni Evropska unije ni Nemačka“, rekao je ambasador Ditman.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike