U trendu

Nemoguća saglasnost „velikih“ o bilo kom rešenju za KiM…

BEOGRAD – Daleko smo od bilo kakvog rešenja za Kosovo i Metohijum uveren je izvršni direktor Centra za strateške altrernative Dušan Proroković.

On u pilog tom uverenju navodi da je kosovsko pitanje davno izašlo iz balkanskih okvira:

„Ono prevazilazi srpsko-albanske odnose, a ne vidim šta može biti najmanji zajednički sadržalac između stalnih članica Saveta bezbednosti UN oko toga“, rekao je Proroković za Tanjug.

Podela, razgraničenje ili zovite to kako hoćete, kaže on, nije „najmanji zajednički sadržalac“:

„Nemačka i Francuska više žele da veruju u izgrađeni mit kako je EU osigurala regionalnu bezbednost Balkana, imaju previše svojih problema, ne trebaju im nikakve nove ideje u našem regionu, pa je za njih to razgraničenje glavobolja“, objašnjava Proroković.

Velika Britanija bi, navodi dalje, da minimizira ustupke na koje treba da pristanu Albanci, a takođe traže i da Srbija garantuje da se ovo rešenje ne može primenjivati u BiH, što je početak ukidanja Dejtonskog sporazuma.

Amerikancima je, kaže Proroković, opsesija ruski maligni uticaj i u tom smislu, za njih je svaki dogovor Beograda i Prištine samo preduslov da se NATO dalje širi na Balkanu, i na takozvanu republiku Kosovo i na Srbiju.

„Rusi, naravno, sve ovo znaju, a pored toga, previše su investirali u Srbiju i pozvali se na kosovski presedan prilikom organizovanja referenduma na Krimu, pa će oni sigurno braniti Rezoluciju 12.44 mnogo više nego Vlada Srbije, do te mere da je moguće da stave veto na pokušaj učlanjenja Kosova u UN, čak i ako se potpiše nekakav sveobuhvatan sporazum“, procenjuje on.

Kinezi su, dodaje, na sličnoj poziciji, pošto bi teško mogli da odbrane sve investicije u Srbiji kada bi mi u potpunosti potpali „pod šapu“ NATO, a za šta je preduslov sporazum sa Prištinom.

„Kakvo rešenje će pomiriti sve te sukobljene interese? Njega nema danas, nema ga na vidiku ni za buduće godine“, zaključuje Proroković.

Stoga cela priča o razgraničenju, po njegovom mišljenju, zapravo vodi ka dugoročnom zamrzavanju konflikta.

„I ja ne vidim realnu alternativnu tome, niti mislim da je to loše za nas. Čak naprotiv“, kaže Dušan Proroković.

(Tanjug)

1 komentar
  1. TVRD

    Može onaj naš i da prizna tzv kosovo ali to neće proći u UN jer će Rusi vetom to blokirati. Možda i Kinezi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike