U trendu

Nenadić: U predstojećoj predizbornoj kampanji biće potrošeno manje novca nego ranije

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izjavio je danas da očekuje da će troškovi stranaka u predizbornoj kampanji 2016. godini biti nešto manji nego u ranijim godinama, jer su legalni prihodi za finansiranje kampanje manji i jer se većina opozicionih stranaka nalazi u teškoj finansijskoj situaciji.

„Prvo oni legalni prihodi koji stoje na raspolaganju finansiranja kampanje će biti manji. Sada će oko pet miliona evra biti rasporedjeno za finansiranje republičkih izbora, a ta suma je bila oko sedam ili osam miliona u prethodnim izbornim procesima“, rekao je Nenadić novinarima u pauzi skupa „Finaniranje političkih stranaka u Srbiji- efekti kontrole“.

On je rekao da se većina opozicionih stranaka nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, jer imaju dugovanja iz ranijih izbornih perioda.

On je rekao da bi trebalo insistirati na jednakoj mogućnosti predstavljanja učesnika u predizbornom procesu koja se ne obezbedjuje samo kroz novac.

„Ona se može obezbediti kroz više besplatnih termina za razmatranje konkretnih programa, a ne samo za golo reklamiranje i kroz emisije debatnog tipa gde bi stranke sučelile svoja programska stanovišta“, naveo je Nenadić.

Na pitanje kako sprečiti stranke da se u kampanji ponašaju kao humanitarne organizacije, Nenadić je kazao da su neki od takvih kontakata već sada zabranjeni, dok neki spadaju u sivu zonu.

„Zakon treba do kraja precizirati i tako bude potpuno jasno da političkim strankama i drugim učesnicima u kampanji nije dopušteno da bilo šta daju biračima – bilo da je reč o uslugama ili materijalnim dobrima, bilo šta osim propagandnih materijala. To je aksiom, kada budemo imali jasne zakonske odredbe i sankcije za takvo ponašanje, onda će se i ta praksa promeniti“, naveo je on.

Govoreći o najvećem problemu prilikom finansiranja stranaka, Nenadić je rekao da je to pitanje promocije funkcionera tokom kampanje kroz obavljanje navodno redovnih poslova.

„Ne znači da država treba da stane, ali nema nikakve realne potrobe i ni zakonske obaveze da ljudi koji učestvuju u izbornoj kampanji, praktično duplo pojavljuju u medijskim promocijama“, istakao je Nenadić.

Prema njegovim rečima, u novi izborni proces se ulazi sa nerazrešenim konkretnim i sistemskim problemima iz prethodnih kampanja.

„Nisu ispitane sumnje u slučajevima gde se smatralo da je bilo kupovine glasova…Nemamo i dalje zatvorene priče sa prethodnih izbora, neizmirena potraživanja, krediti“, kazao je on i dodao da je još pre nekoliko godina svima postalo jasno da je potrebno menjati zakon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar