najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Neprihvatljivo da Evropa zatvori granice za migrante a mi da ostanemo otvoreni

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas u Bitolju da je „neprihvatljivo“ da Evropa zatvori svoje granice za migrante, „a da mi ostanemo otvoreni“.

Nikolić je nakon sastanka s predsednikom Makedonije Djordjem Ivanovim kazao i da je neprihvatljivo da Evropa štiti svoje granice „na pola Evrope“, već da je „dužna“ da ih zaštiti „na početku“.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, Nikolić je ocenio da će Beograd i Skoplje morati zajedno da rešavaju problem migranata jer se „muke“ koje Makedonija ima sa njima prenose odmah na Srbiju.

„Ko je u EU dobija veću pomoć da reši problem, ko nije dobija manju pomoć, tako da ćemo morati zajedno da rešimo taj problem“, naveo je predsednik Srbije.

Govoreći o odnosima u regionu, Nikolić je ocenio da „neko očigledno“ ostavlja Makedoniju i BiH daleko od EU integracija, dok Srbiji „otvoreno govore da imamo jednog suparnika u tim integracijama koji nas neće pustiti daleko“.

„Neki sa Balkana su se otrgli pa sebe nazivaju Evropljanima a nama su ostavili prostor koji nazivaju Zapadni Balkan. Zapadni Balkan je do kraja BiH negde. Oni ostali više nisu na Balkanu, tako bar kažu i neki od njih se ponašaju kao brodolomnik koji se ukrcao na čamac i sprečava ostale da se spasu iz mora“, kazao je predsednik Srbije.

On je dodao da je Srbija „na strani Makedonije u većini problema“ koje ta država ima.

Predsednik Srbije je dodao da je „dobro i za gradjane i za državu da uredimo naše države u skladu sa EU pravilima“. „To predstavlja veoma veliki pokret napred u odnosu na stanje u kome su naše države bile pre nego što smo počeli da razgovaramo o EU integracijama“, naveo je Nikolić.

Nikolić je pre sastanka sa Ivanovim prisustvovao obeležavanju stogodišnjice bitke na Kajmakčalanu nakon čega je položio vence na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike