najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nezabeleženi imigracioni pritisak na Mađarsku i Srbiju

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da se Mađarska i Srbija suočavaju s “nezabeležnim imigracionim pritiskom” i da više migranata stiže u Evropsku uniju kopnom preko Balkana nego preko Sredozemlja.

Sijarto je na otvaranju renoviranog starog graničnog prelaza Horgoš – Raske sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem rekao da je u Mađarsku ove godine ušlo više od 100.000 migranata, najviše preko granice sa Srbijom.

Navodeči da više migranata stiže u EU kopnom preko Balkana nego preko Sredozemlja, Sijarto je rekao da to znači da je ove godine u Evropskoj uniji, najveći broj ilegalnih imigranata došao u Mađarsku.

Ivica Dačić je rekao da Srbija potpuno razume problem s migrantima, ali i dodao da za Srbiju nije dobra “simboličlna poruka mađarske vlade da napravi ogradu” na granici.

Dačić i Sijarto danas su otvorili renovirani stari granični prelaz Horgoš, između Srbije i Mađarske, što će omogućiti da se novi granični prelaz Horgoš značajno rastereti tokom turističke sezone.

Stari granični prelaz Horgoš predviđen je isključivo za putnički promet i radiće svakog dana, uključujući i praznike, od 7.00 do 19.00 časova.
Tokom godine uglavnom će ga koristiti lokalno stanovništvo koje često prelazi granicu i to pešaci, biciklisti i traktoristi, dok će u sezoni i za vreme većih praznika biti omogućen promet putničkih vozila kako bi se smanjio pritisak na novi granični prelaz Horgoš.

Po Sporazumu između Vlada Srbije i Mađarske o graničnoj kontroli u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju potpisanom krajem januara 2012. godine, bilo je predviđeno otvaranje dva granična prelaza Bački Vinogradi – Ašothalom i stari Horgoš – Reske, što je sada do kraja ostvareno.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike