U trendu

Ni manje ni više: Tači priželjkuje „Nobela“ za mir

U slučaju postizanja sporazuma, za prestižnu nagradu verovatno bi bili nominovani Vučić, Tači i Mogerini, kažu diplomate

Biografija kosovskog predsednika Hašima Tačija, pod nazivom „Nova država i državnik“, promoviše se ovog leta u zapadnim prestonicama, što se u međunarodnim diplomatskim krugovima tumači kao „prvi korak“ ka mogućoj nominaciji Tačija za Nobelovu nagradu za mir.

Kako pojašnjavaju naši sagovornici, ako „kosovski čvor“ bude „raspleten“ do proleća 2019, kako priželjkuju na Zapadu, „velike su šanse“ da Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i posrednica u briselskim pregovorima Beograda i Prištine, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, budu nominovani za „Nobela“.

Autori Tačijeve biografije su diplomatski urednik britanskog Tajmsa Rodžer Bojs i dugogodišnja novinarka tog lista Suzi DŽeger, dok je predgovor napisao bivši kandidat za predsednika SAD Bob Dol, koji se smatra jednim od Trampovih savetnika. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, ta knjiga je dosad predstavljena u Londonu, Berlinu, Parizu, Beču, uz prisustvo bivšeg generalnog sekretara NATO lorda DŽordža Robertsona, nemačkog diplomate Volfganga Išingera, austrijskog diplomate Volfganga Petriča, te bivše državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt.

„Jeftin marketing Prištine“

Komentarišući tvrdnje koje je kosovski predsednik izneo o Rusiji u jučerašnjem intervjuu za Danas, istoričar i analitičar Dragomir Anđelković za naš list kaže da su to neistiniti navodi, „jeftin marketing, osmišljen da se zbuni javnost u Srbiji“. „Tači govori neistinu kada kaže da je Rusija učestvovala u osmišljavanju Ahtisarijevog plana. Rusija je, zapravo, sprečila usvajanje tog plana u UN, tako da on nikada nije postao zvanični dokument. Takođe, Rusija jeste učestvovala na pregovorima u Rambujeu, ali se povukla iz tog procesa. Na kraju, kao naučna fantastika deluju Tačijeve reči da je ruski predsednik Vladimir Putin omogućio postavljanje zastave Kosova“, ukazuje Anđelković.

(Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.