U trendu

Nije reč o izručenju Šešelja, već o destabilizaciji Vlade Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je danas da Haški tribunal zahtevom da lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj bude izručen tom sudu zbog izricanja presude pokušava da oteža poziciju Srbije i ponaša se neodgovorno.

Stefanović je gostujući na TV Pink kazao da će Hag zahtevima za izručenje Šešelja i troje radikala koje Medjunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije tereti za nepoštovanje tog suda i podmićivanje svedoka, dovesti u nezgodnu poziciju predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

„Oni pokušavaju ili da nateraju Vučića da se samo bavi time i ne razmišlja ni o čemu drugome u zemlji, da ne može da se bavi kampanjom. Postavljate ga u poziciju da ga jedni napadaju jer izručuje nekoga, a drugi jer ne ispunjava svoje obaveze prema Hagu“, kazao je Stefanović.

Kako je ministar ocenio, neki krugovi u regionu i na medjunarodnom polju ne mogu da „oproste Srbiji što nije uvela sankcije Ruskoj federaciji“.

„Ovde nije reč o Šešelju. Nije reč ni o jednom pojedincu, već o destabilizaciji Vlade. Oni pokušavaju da imaju Srbiju koja je slabija, koja neće imati dobru pregovaračku poziciju u razgovorima sa Prištinom, koja neće moći da vodi samostalnu politiku, da napravimo slabiju Vladu. Mislim da je to suština onoga što se sada dešava u Hagu“, kazao je Stefanović.

Haški tribunal izreći će 31. marta presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, a u odluci Tribunala se vlastima Srbije nalaže da „preduzmu sve neophodne mere da obezbede prisustvo optuženog izricanju presude“.

Zvaničnom Beogradu, veće je ostavilo rok do 15. marta da izvesti Tribunal o svim teškoćama koje bi mogao imati u sprovodjenju tog naloga.

Šešelj je optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991 do 1993. godine. U pritvoru Tribunala bio je od 24. marta 2003. kada se dobrovoljno predao, a u novembru 2014. je privremeno oslobodjen do izricanja presude.

Posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka gladju optuženog, sudjenje Šešelju počelo je u novembru 2007. godine.

U završnoj reči, marta 2013. godine, tužioci su zatražili da Šešelj bude osudjen na 28 godina zatvora, a optuženi, koji se branio sam, da bude oslobodjen.

Šešelj je optužen za  progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i nehumana dela (prisilno premeštanje) kao zločin protiv čovečnosti. Optužnica ga tereti i za kršenje zakona i običaja ratovanja – ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.