U trendu

Nikolić čestitao gradjanima Dan državnosti, a odlikovanima priznanja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je danas gradjanima 15. februar, Dan državnosti, i uručio ukaze o odlikovanju 66 ličnosti i institucija.

„Čast mi je da vam u ime svih gradjana uručim odličje. O vašem radu i uspesima, Konfučije je rekao ‘Kad radiš za druge, radi tako posvećeno kao da radiš za sebe’. Samo takvom posvećenošću prevazilazite sve prepreke, u Srbiji naročito. Vama čestitam zaslužena priznanja, a gradjanima Sretenje, Dan državnosti“, rekao je Nikolić u Predsedništvu u Beogradu.

On je kazao da bi odlikovanih moglo da bude još onoliko koliko ih ima, zato što su ljubav i rad temelji humanosti.

„Imam čast da stojim pred vama u pokušaju da vam se u nekoliko rečenica zahvalim za ono što činite za slavu svoje Srbije i njenih gradjana“, kazao je predsednik.

On je naveo i da je malo tačna rečenica „predsednik je odlikovao“, jer su nagradjeni sami odlikovali sebe.

„Predsednik nije uspeo da da svima koji su se odlikovali, dodeli odlikovanja, i zato ću do kraja mandata neprekidno morati da se suočavam sa sopstvenom nemoći da svima koji se uzdignu dodelim odlikovanje“, kazao je Nikolić.

On je ocenio i da promocija društvenih vrednosti i kulture nagradjivanja i zahvaljivanja ne sme da bude na začelju, svrstana medju manje važne vrednosti.

„Koliko god nam nacionalnog ponosa i radosti donosili sportisti, toliko bismo ista osećanja mogli da podelimo i kada su u pitanju umetnost i nauka samo kada bi ti njihovi rezultati bili vidljiviji, ili čak uopšte vidiljivi u medijima i našim razogovorima“, izjavio je Nikolić.

Nikolić je Sretenjskim ordenom odlikovao 10 institucija i reditelja Purišu Djordjevića.

Sretenjski orden dobila je Gimnazija u Kruševcu, a u obrazloženju koje je pročitao dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović navedeno je da je ona „model gradjanske kulture“.

Sretenjski orden dobilo je i Srpsko geološko društvo, Institut „Mihajlo Pupin“, Prva tehnička škola iz Kragujevca, Prirodnjački muzej iz Beograda, Institut za kukuruz „Zemun Polje“, Matematička gimnazija iz Beograda, Muzička škola „Mokranjac“, Biblioteka grada Beograda i Institut za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Predsednik Srbije je zlatnim i srebrnim medaljama odlikovao 24 ličnosti i institucije.

Zlatnom medaljom za zasluge posthumno je odlikovan košarkaški stručnjak Ranko Žeravica.

Istu medalju dobili su i humanitarac Arno Gujon, potom američka političarka Helen Delić-Bentli, profesor doktor Zoran V. Krivokapić, akademik Milovan Danojlić, Institut za uporedno pravo i Kulturno-umetničko društvo „Šandor Petefi“ iz Mužlje.

Zlatnu medalju za zasluge dobili su i Žan Kristof Buison, karikaturista Jugoslav Vlahović, džez muzičar Duško Gojković, muzičar Zvonko Bogdan i glumica Mira Stupica.

Posthumno je zlatnom medaljom odlikovan i advokat Veljko Guberina, a nagradjeni su i doktor Slavomir Gvozdenović, profesor Madjid Samii i selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić.

Zlatnom medaljom su posthumno odlikovani i prvi upravnik Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Miodrag B. Protić, kao i arhitekta Ivanka Raspopović.

Srebrnom medaljom odlikovan je Momčilo Todorović, potom Dragi Jelić i Živorad Jelić, članovi Ju grupe, kao i novinarka i prezenterka Donka Špiček.

Istu medalju dobili su i profesor doktor Stojan Radenović i Narcisa Knežević Šijan , koja je odlikovana za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima.

Orden Republike Srbije na lenti dobilo je 28 predsednika država, kralj Maroka i predsedavajuća Komisije Afričke unije Nkosazana Dlamini-Zuma.

Nikolić je tim ordenom odlikovao i predsednike Alžira, Angole, Bocvane, Ekvatorijalne Gvineje, Eritreje, Etiopije, Zambije, Zelenortske Republike, Zimbabvea, Južne Afrike, Južnog Sudana i Kameruna.

Orden su dobili predsednici Demokratske Republike Kongo, Republike Kongo, Madagaskara, Malija, Mauricijusa, Mozambika, Namibije, Nigerije, Ruande, Sao Tome i Prinsipe Sejšela, Sudana, Ugande, Tunisa, Centralnoafričke Republike i Kenije.

Erastus Mvenča odlikovan je Ordenom srpske zastave prvog stepena za zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Afričke unije.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske dobili su tri Ordena belog orla s mačevima drugog stepena, 19 Ordena belog orla s mačevima trećeg stepena, dva Ordena za odbranu i bezbednost prvog stepena, 10 Ordena za odbranu i bezbednost drugog stepena, 38 Ordena za odbranu i bezbednost trećeg stepena, jednu zlatnu medalju za zasluge, sedam srebrnih medalja za zasluge, tri zlatne medalje za revnosnu službu i 25 srebrnih medalja za revnosnu službu.

Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovanja će biti uručena na Dan Vojske Srbije, 23. aprila 2016. godine.

Nikolić je prethodno, povodom Dana državnosti, položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

„Na Sretenje 1804. godine Srbija je otvorila vrata slobode, na Sretenje 1835. godine vrata demokratije. Na čast, slavu i hvalu našim precima, za nauk nama i našim potomcima. Večita je Srbija“, napisao je Nikolić u spomen-knjizi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.