U trendu

Nikolić: Ekonomski i politički odnosi SRB i Kine veoma dobri

BEOGRAD – Ekonomski i politički odnosi Srbije i Kine su veoma dobri, ali potrebno je jačati saradnju u oblastima turizma, poljoprivrede, energetike, sporta i kulture, izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

On je nakon susreta sa predstavnicima provincije Fuđien na čelu sa članom Stalnog komiteta Komunističke partije Kine Liang Đianjongom, koji borave u Srbiji, izrazio očekivanje da će privredna saradnja dve zemlje u narednom periodu još snažnije napredovati.

Nikolić je naveo je da se početna saradnja između Srbije i Kine odnosila na velike infrastrukturne objekte, ali da treba ojačati saradnju u oblastima turizma, poljoprivrede, energetike, sporta i kulture, a prevashodno u zajedničkim proizvodnim poduhvatima.

Predsednik Nacionalnog saveta naglasio je da Srbija sa Kinom razvija ekonomske odnose zasnovane na poštovanju prijateljstva, kulturnih, istorijskih i tradicionalnih vrednosti.

„Mi smo zadovoljni svim kineskim firmama koje posluju u Srbiji i imamo izvanredan odnos sa ambasadom Kine u Srbiji. Budući da Kineska banka podržava razvojne projekte u Srbiji, treba na sve načine osnažiti saradnju“, poručio je Nikolić.

Liang Đianjong je istakao da je prijateljstvo Srbije i Kine večno, kao i da saradnja dveju država ima prosperitet u oblasti energetike i proizvodnje.

Liang je naglasio da je ova poseta jako važna zbog jačanja međusobnih odnosa i trgovinsko-ekonomske saradnje kao i jačanja turističke razmene.

Kako je rekao cilj posete je da se realizuju projekti dogovoreni između predsednika Si Đipinga i Nikolića, kao i projekti vezani za inicijativu „Jedan pojas, jedan put“.

Liang je izrazio očekivanje da će veliki doprinos ovoj saradnji dati Nacionalni savet na čelu sa Nikolićem kojem je uputio poziv pa poseti provinciju Fuđien.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike