U trendu

Nikolić hitno da sazove savet za bezbednost

Demokratska stranka Srbije (DSS) pozvala je danas predsednika Srbije Tomislava Nikolića da sazove hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog posledica koje će Srbija osetiti zbog najavljene odluke Austrije da stavi van snage Šengenska pravila.

„Odluka Austrije da stavi van snage Šengenska pravila, pojača graničnu kontrolu i radikalno ograniči ulazak izbeglica u Austriju izazvaće trenutne lančane posledice na sve tranzitne zemlje, pa i na Srbiju“, navedeno je u saopštenju DSS-a.

Dodaje se da je čekanje na „jasan stav Evropske unije“ u rešavanju migrantske krize neodgovorno i štetno za Srbiju.

„Srbija treba da obavesti briselsku administraciju da će na prvi pokušaj vraćanja izbeglica iz zemalja EU u Srbiju suspendovati Sporazum o readmisiji, u skladu sa članom 22. ovog Sporazuma“, navedeno je u saopštenju.

DSS smatra da je dužnost predsednika Srbije Tomislava Nikolića da sazove hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost kako bi se doneli zaključci o načinima zaštite nacionalnih interesa u okolnostima produbljivanja migrantske krize.

Kako je navedeno, Srbija kao tranzitna zemlja propusni kapacitet izbeglica mora da utvrdjuje dnevno po principu – koliko iz Srbije izbeglica izadje, toliko novih može da predje njenu granicu.

Austrijski kancelar Verner Fajman rekao je juče da će Austrija privremeno staviti van snage Šengenska pravila i pojačati granične kontrole.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.