U trendu

Nikolić iznenađen izjavom predsednika SANU o Kosovu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopštio je danas da je veoma iznenađen izjavom predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimira Kostića, da je Kosovo praktično izgubljeno za Srbiju.
Nikolić je zatražio da se SANU izjasni o tome, kao i o izjavi predsednika SANU da je savez sa Rusijom veštačka alternativa i da Srbija „povraćajući treba da uđe i u taj raj Evropske Unije“. 

„Profesor Kostić je to izjavio i ostao živ. Profesor Kostić ima izvanredna znanja u oblasti kojom se bavi. Ali ne čini samo struka jednog akademika i profesora koji obrazuje čitave generacije onih koji će oblikovati budućnost Srbije. Moral i patriotizam čine jednog naučnika velikim“, navodi se u saopštenju. 

Nikolić je naveo da Srbija dugi niz godina čeka da SANU iznese zajednički stav o ključnim pitanjima koja se postavljaju pred Srbiju, da su sve važne institucije i ustanove dale svoj stav, ali ne i „najvažnija institucija koja bi trebalo da bude intelektualni krem srpskog društva“. 

„Možda je bolje da je ostalo tako“, ocenjuje se u saopštenju predsednika.

U saopštenju se navodi da je Kostić izneo mišljenje koje je suprotno interesima Srbije i dodaje da Srbija ne može da se odrekne Kosova jer ono pripada precima i potomcima.

„Teško je povraćajući ući u raj Evropske Unije, ali je mnogo teže i bolnije ući u raj Evropske Unije bez delova tela. Oni koji danas vode Srbiju izabrani su od naroda da ne izdaju Kosovo. Da pokušaju da ubede evropske prijatelje da Srbija može da bude deo evropske porodice zajedno sa Kosovom i Metohijom“, navodi se u saopštenju.

Kostić je u intervjuu za Radio Beograd kazao da je u ovom trenutku jedina politička mudrost kako dostojanstveno napustiti Kosovo i da „neko ovom narodu mora da kaže da Kosovo više nije ‘de fakto’ niti ‘de jure u našim rukama“.

Kostić se ogradio i kazao da to nije stav SANU, već njegov lični stav.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.