U trendu

Nikolić na Pešteru: Vojska spremna za sve zadatke

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je ocenio da je Vojska Srbije spremna za izvršenje svih zadataka, te i za odbranu od terorističkih grupa, što je pokazala današnjom vežbom „Izvođenje napadne operacije“ na Pešterskoj visoravni.

„Ovo je pravi način da komandanti provere koliko je vojska uvežbala stvari koje su im predavali, a vojnicima da procene koliko imaju snage i kako se snalaze u vatri. Videli smo zanimljivu vežbu koja je pokazala kako izvanredno zajedno deluju pešadija, artiljerija i avijacija“, kazao je Nikolić.

On je u društvu ministra odbrane Srbije Zorana Djordjevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića pratio vežbu na privremenom poligonu Pešter, 12 kilometara od Sjenice.

Na vežbi su učestvovali pripadnici 2. brigade Kopnene vojske, Mešovite artiljerijske brigade, Specijalne brigade, 98. i 204. vazduhoplovne brigade.

Tokom vežbe korišćeni su tenkovi, borbena vozila pešadije, haubice, minobacači, samohodna lansirna orudja, avioni, helikopteri, helikopteri i bespilotna letelica.

Vežba „Izvođenje napadne operacije“ deo je komandno-taktičke vežbe „Morava 2016“ koju Vojska Srbije izvodi od 23. maj do 6. juna.

„Odavno Vojska nije izvela ovakvu vežbu poput Morave 2016. Na terenu su dvadeset dana, vežbajući i pripremajući se za sve tri misije. Ovde smo videli savladavanje terorističke grupe, ali se Vojska sprema i da reaguje na elementarne nepogode ili napade na Srbiju iz dva pravca“, kazao je Nikolić.

„Morava 2016“ je najveća vežba od nastanka Vojske Srbije u kojoj učestvuju razne jedinice, od taktičkog do strategijsko-operativnog nivoa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar