U trendu

Nikolić: Ne možemo da se odreknemo ni Evrope ni Rusije

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je danas u razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je Srbija na poziciji između Evrope i Rusije, što je ponekad dobro, a ponekad nije, saopštila je kancelarija predsednika.

„Mi ne možemo da se odreknemo ni jednog ni drugog prijatelja i to je problem koji nastojimo da prevaziđemo“, rekao je Nikolić, koji je naveo i da Merkel u veoma složenim okolnostima uspeva da balansira u odnosima EU i Rusije i uspešno vodi svoju državu i ekonomiju.

Nikolić je rekao da je Srbija je iskreno posvećena evropskom putu, da sprovodi reforme i očekuje od Nemačke pomoć dodajući da građani Srbije osećaju zamor u vezi sa evrointegracijama i da im je potreban podstrek na tom putu.

Merkel je pohvalila želje i napore Srbije da uđe u EU i dodala da se mora paziti na „zamor građana u evrointegracijama“.

Povodom saradnje u EU, Merkel je rekla da postoji percepcija da se vodi rigidnija politika i da pojedine članice EU imaju drugačija shvatanja demokratije.

„Naša politika je postigla rezultate, mi smo uspeli da podstaknemo saradnju“, rekla je kancelarka.

Nikolić je rekao da Srbija predstavlja faktor stabilnosti u regionu i da su odnosi u regionu izvanredni. „Srbija nije izvor nestabilnosti na Balkanu i mirno reaguje na provokacije“, rekao je predsednik.

Merkel je povodom bezbednosnih izazova u Evropi rekla da Nemačka nastoji da propaganda islamskih ekstremista ne destabilizuje region. „Postoji opasnost da muslimanski ekstremisti utiču na muslimane u BiH i destabilizuju Evropu“, rekla je ona.

Nikolićeva kancelarija je navela i da je na kraju sastanka Merkel izrazila želju da ponovo razgovara s predsednikom Srbije o situaciji na Balkanu, jer kako je rekla, predsednik Nikolić izuzetno dobro poznaje situaciju u tom regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.