najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nikolić odlikovao al-Bašira jer Sudan nije priznao Kosovo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je predsednika Sudana Omara Hasana al-Bašira u znak zahvalnosti što ta država nije priznala nezavisnost Kosova, saopšteno je danas iz Predsedništva.

Reagujući na medijske kritike da je dodela ordena sporna zbog optužnice koju je tužilaštvo Medjunarodnog krivičnog suda (MKS) podiglo protiv al-Bašira, kabinet predsednika Srbije je u saopštenju ocenio da je reč o pokušaju stvaranja utiska da Srbija ne poštuje svoje medjunarodne obaveze u odnosu prema MKS.

Prema navodima iz Predsedništva, konstruisana je, “iz verovatno senzacionalističkih razloga, vrela politička tema bez normalnog osnova i to u predizborno vreme”.

“Od 2012. godine, odnosno od izbora sadašnjeg predsednika Srbije, jedan broj zemalja Evrope i Azije, pa i pojedine iz Latinske Amerike, odlikovan je prvenstveno zbog toga što nisu podlegli pritiscima i nisu prihvatili jednostrano proglašenu nezavisnost albanske manjine u srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je Srbija, u znak zahvalnosti, odlikovala i šefove svih afričkih država “koje poštuju medjunarodno pravo i dele naš stav o samoproglašenoj ‘Republici Kosovo”.

“Medju njima je i Sudan i mi smo mu izrazili poštovanje kroz dodelu ordena šefu države, koga je birao sudanski narod”, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, Afrička unija, Arapska liga i Organizacija islamske saradnje suprotstavile su se presudi MKS i podržale su predsednika Sudana koji je, dodaje se, boravio u zvaničnim posetama brojnim državama, medju kojima su i članice Medjunarodnog krivičnog suda.

“Srbija u potpunosti saradjuje sa Medjunarodnim krivičnm tribunalom i pridražava se svojih obaveza. Odlikovanje dodeljeno predsedniku Baširu izraz je našeg poštovanja prema sudaskom narodu, kome smo zahvalni na podršci u jednom od najznačajnijih pitanja za naš narod i državu”, piše u obrazloženju.

Koalicija za Medjunarodni krivični sud kritikovala je ranije Nikolića zbog ordena kojim je 15. feburara 2016. godine, na Dan državnosti Srbije, odlikovao sudanskog predsednika, inače optuženog za genocid u Darfuru.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike