U trendu

Nikolić odlikovao apostolskog nuncija u Srbiji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je danas apostolskog nuncija u Beogradu, nadbiskupa Orlanda Antoninija, Ordenom zastave drugog stepena za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa Srbije i Vatikana.

„Njegova ekselencija nuncio Antonini je svojim ličnim angažovanjem znatno doprineo visokom nivou odnosa Srbije i Vatikana. Po prvi put u savremenoj istoriji predsednik Srbije lično dodeljuje odlikovanje apostolskom nunciju“, rekao je predsednik Komisije za odlikovanja Oliver Antić na svečanosti dodele ordena u Predsedništvu Srbije.

Nadbiskup Antonini, čiji se mandat u Srbiji bliži kraju nakon šest godina, uputio je predsedniku Nikoliću „najbolje želje“ povodom susreta sa papom Franjom u septembru, i poželeo da taj satanak donese značajne rezultate obema stranama.

„Politika je, kako naglašavaju naše poslednje pape, jedna od najviših formi ljubavi, jer je ona rad za zajedničko dobro. Vi pokazujete, gospodine predsedniče, da izvršavate tu vrstu politike. Nastavite s time, Vaš napor će biti prepoznat kao visoko koristan za celu Srbiju“, kazao je nuncije.

On je podsetio da je predsednik Nikolić stupajući na dužnost najavio da će držati otvorena vrata i prema Zapadu i prema Istoku, uporedivši to sa dvostrukim krunisanjem kralja Stefana Prvovenčanog 1217. i 1221. godine, prvo od strane pape a potom od strane Svetog Save, čime je bio „okrenut prema Zapadu i ukorenjen u Istoku“.

„To je geopolitička uloga, veoma riskantna, koja je donela mnogo nevolja i patnji Srbima, ali je takođe i uloga puna mogućnosti za onoga ko zna kako da je upotrebi“, rekao je Antonini.

Dodeli odlikovanja prisustvovali su patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar