Nikolić s delegacijom Šandonga o zajedničkim projektima

BEOGRAD, 10. septembra (tanjug) – Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom i ambasador Li Mančang razgovarali su danas s delegacijom provincije Šandong koju predvodi zamenik guvernera Vang Šuđian.

Nikolić je podsetio da se saradnja Srbije i Kine zasniva na temeljima prijateljstva, te da Srbija s kineskom državom računa na dugoročno partnerstvo.

Sporazumi o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa drugim zemljama su dobra prilika za zajedničku proizvodnju“, podvukao je predsednik Nacionalnog saveta Tomislav Nikolić.

Zamenik guvernera Šandonga je rekao da kineski narod neće zaboraviti da su je Nikolić u vreme dok je bio predsedniok sa predsednikom Kine Si Đinpingom otvorio novu etapu odnosa dveju država, naveo da je razvoj provincije Šandong veoma stabilan, te poručio da je Inicijativa „Pojas put“ i zamišljena tako da Kina dobre projekte daje prijateljima čime se ostvaruje zajednički razvoj.

Provincija Šandong u Kini je po mnogim pokazateljima na prvom mestu, posebno kada je reč o poljoprivredi, preradi žitarica, proizvodnji voća i povrća, infrastrukrurnim projektima, industrijskoj proizvodnji, proizvodnji guma, naglasio je Vang Šuđian i podsetio na nedavno potpisani sporazum o izgradnji fabrike guma „Šandong Linglong“ u Zrenjaninu.

„Juče smo imali prilike da se uverimo da radovi na izgradnji Kineskog kulturnog centra za koji ste Vi i predsednik Si Đinping postavili kamen temeljac, teku po planu, takođe obišli smo i radove na koridoru 11, auto-put E-763, gde je na deonici Obrenovac-Ub i deonici Lajkovac-Ljig glavni izvođač radova kompanija Šandong Haj Spid“, naveo je Šuđian. Dodao je i da kompanija Hisense, koja je nedavno postala većinski vlasnik Gorenja, a koja posluje u Valjevu, Zajačeru i Pazovi, želi da proširi svoje poslovanje.

Želja nam je da kompanije iz provincije Šandong dođu u Srbiju, da što bolje sarađujemo, ostvarimo napredak i zajedničku korist, poručio je.

Ranije danas ambasador Li Mančang predao je Nikoliću pismo predsednika Kine Si Đinpinga kojim mu zahvaljuje na čestitkama za rođendan.

Si Đinping je u pismu naveo da pridaje veliku pažnju razvoju odnosa između Kine i Srbije i da visoko ceni bliske radne odnose i prijateljstvo koje je s Nikolićem uspostavio tokom prethodnih godina.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike