najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nikolić s Glebovom o Hramu svetog Save

Ruska kompanija Gaspromnjeft spremna je da izdvoji četiri miliona evra za oslikavanje hrama Svetog Save u Beogradu, izjavila je danas predsednica ruske Agencije za dijasporu (Rossotrudničestvo) Ljubov Glebova.

Glebova je u razgovoru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Moskvi navela da taj hram ima značaj za sve Slovene i pravoslavne narode, a posebno za Ruse koji su napustili domovinu.

Prema njenim rečima, srpska strana treba da preuzme odgovornost za pripremne radove, a ruska strana trenutno sprovodi izbor izvodjača radova.

“Veliki novac će se potrošiti u vreme žestoke krize i zato tražimo najoptimalnija rešenja da se radovi obavljaju po planu, u skladu sa nalogom predsednika Vladimira Putina” o pomoći u dogradnji hrama, rekla je Glebova.

Nikolić je izrazio uverenje da će hram biti završen “na radost celog hrišćanskog sveta”.

Naveo je da se prošle godine “osetilo da Rusija hoće konačno da završi oslikavanje”, i da je zato veoma zahvalan, kao i da će Srbija uraditi svoj deo obaveza oko priprema.

“Moj stav kao predsednika Upravnog odbora društva je da mi samo vidimo mozaik, a novac treba da bude u Rusiji. Vi ste ga (novac) stvorili, vi ga razdužite u Rusiji, a mi ćemo da se divimo hramu”, rekao je Nikolić Glebovoj.

Rekao je da zna kolika je kriza u Rusiji, ali da “kada se ima dogovor sa Bogom, onda se ne razmišlja previše o krizi”.

“Sve je u njegovim rukama, i kriza, i radost i uspeh, i bez žrtava se pred Boga ne izlazi”, kazao je srpski predsednik.

Nikolić je kazao da je takvu količinu novca u sadašnje vreme moglo da izdvoji “samo veliko bratstvo”, dodajući da “nije lako biti brat Srbinu, a bogami ni brat Rusu”.

“Ovo će nas povezati jače možda nego što ste vi toga svesni. To je dubinska veza sa srpskim narodom, a ne sa rukovodstvom. Mi ćemo svi jednog dana da odemo, a ostaća ta veza”, dodao je Nikolić.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike